Foto: N1

Država je novo preduzeće za prodaju nekretnina "Agroindustrijska korporacija - nekretnine" osnovala 2. aprila, prebacivši na njega imovinu nekadašnje PKB Korporacije: 621 parcelu i još tri milijarde dinara (oko 25 miliona evra) sa računa. Nakon samo 50 dana postojanja, pokrenuto je gašenje firme kroz likvidaciju, a zakon kaže da sve što u ovom procesu ne ode na namirenje dugova - ide osnivaču. U ovom slučaju - Republici Srbiji.

Agroindustrijska korporacija – nekretnine d.o.o. osnovana je samo 50 dana pre otvaranja postupka likvidacije, objavio je N1.

Ovo preduzeće registrovano za prodaju nekretnina nastalo je izdvajanjem iz nekadašnje PKB Korporacije (sadašnje Agroindustrijske korporacije) i na njega je prebačena imovina PKB-a vredna 4,9 milijardi dinara. Reč je o tri milijarde dinara novčanih sredstava koja se nalaze na računu firme i 1,8 milijardi dinara vrednom zemljištu – 621 parceli gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta nekadašnje PKB Korporacije.

U Odluci o pokretanju postupka likvidacije, donetoj po osnovu Zaključka Vlade Srbije 119-2598/2024, objavljen je i poziv poveriocima da prijave potraživanja, kao i dužnicima da namire dugove.

„Pozivaju se poverioci da svoja potraživanja prijave najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja ovog oglasa na internet strani Agencije za privredne registre. Upozoravaju se poverioci da će njihovo potraživanje biti prekludirano (isključeno zauvek) ukoliko ga ne prijave u navedenom roku“, stoji u objavi na sajtu APR.

Da li je novoosnovana Agroindustrijska korporacija – nekretnine za 50 dana poslovanja prodala neku od 621 parcele nije poznato. Prodate ili ne, sve od imovine, bilo da je zemljište, novac i dr. što preostane posle namirenja eventualnih poverilaca – odlazi osnivaču, u ovom slučaju – Republici Srbiji.

Advokat Svetlana M. Jović za portal N1 objašnjava da imovina društva u likvidaciji, koja preostane posle izmirenja svih obaveza privrednog društva, predstavlja takozvani likvidacioni ostatak.

„Likvidacioni ostatak se raspodeljuje članovima društva u skladu sa odlukom o raspodeli likvidacionog ostatka društva. Ako osnivačkim aktom, odnosno statutom ili jednoglasnom odlukom ortaka, komplementara, odnosno skupštine nije drugačije određeno, raspodela se vrši na sledeći način: ortacima, komplementarima i komanditorima i članovima društva s ograničenom odgovornošću srazmerno njihovim udelima u društvu. A, kod akcionarskih društava – akcionarima sa preferencijalnim akcijama koji imaju pravo prioriteta u odnosu na likvidacioni ostatak, a nakon njihove isplate akcionarima sa običnim akcijama srazmerno učešću njihovih akcija u ukupnom broju običnih akcija u društvu“, navodi Svetlana M. Jović.

Privatizacija PKB, pa promena imena

Podsetimo, PKB korporacija Beograd je novo ime – Agroindustrijska korporacija ili skraćeno AIK – dobila u aprilu 2021. godine dve i po godine nakon što je u postupku privatizacije Al Dahri prodato 16.785 hektara na opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, kao i građevinski objekti za ukupno 98 miliona evra.

Ceo ugovor bio je vredan 104,7 miliona evra i obuhvatao je i prodaju opreme, zalihe rezervnih delova, ali i udela u određenim povezanim preduzećima.

Foto: N1

Uz promenu naziva firme, u APR je upisana još jedna – pretežna delatnost više nije bila „uzgoj muznih krava“, već „gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica“.

Svim ograncima tada su takođe promenjena imena i svi su dobili prefiks AIK umesto PKB.

Ostatak zemljišta ostao je na matičnom preduzeću – PKB Beograd.

U registar APR je 13. marta 2024. upisana odluka o smanjenju kapitala AIK, koja se upravo odnosi na osnivanje novog preduzeća. Tim Nacrtom ugovora-plana podele o statusnoj promeni, predviđeno je da upravo 621 katastarska parcela bude preneta na novo preduzeće nastalo izdvajanjem iz postojeće Agroindustrijske korporacije Padinska Skela (tj. PKB).

Šta je sve preneto na novo preduzeće

Nacrtom ugovora-plana podele o statusnoj promeni iz decembra 2023. predviđeno je i koja se sve imovina nekadašnjeg PKB prebacuje na novo preduzeće.

Njime se navodi da je ukupna vrednost imovine koja se iz nekadašnjeg PKB prenosi u novo preduzeće 4,9 milijardi dinara.

Od tog iznosa, vrednost zemljišta je 1,88 milijardi dinara.

Objekti su vredni 4,8 miliona dinara, a novčana sredstva na računu su čak tri milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra.

U ovom planu nalazi se i detaljan spisak nepokretnosti koje su prenete na novo preduzeće.

Uglavnom je reč o zemljištu.

Zemljište nekadašnjeg PKB koje je preneto na novu firmu nalazilo se u katastarskim opštinama Padinska skela, Surčin, Boljevci, Čenta, Ovča, Krnjača, Kovilovo, Besni Fok, Komareva humka…

Na spisku ima građevinskog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta, šuma, poljoprivrednog zemljišta, zemljišta kategorizovanog kao „ostalo zemljište“, zatim kao „odbrambena šuma uz nasip“. Tu su i parcele na kojima su močvare, kanali, voćnjaci, pašnjaci… ukupno 621 katastarska parcela.

Na spisku su bili i objekti – zgrade…

BONUS VIDEO Neverovatan otkup zemljišta u Kragujevcu: Kupiš za 7 hiljada evra, pa prodaš gradu za 2,5 miliona evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare