Bliži se Uskrs, najveći hrišćanski praznik koji oni koji ga slave provode u krugu porodice, uz tradicionalni praznični ručak. Ipak, pored lepih strana ovog praznika, poput neradnih dana i provođenja vremena s bližnjima, praznični ručak je i veliko finansijsko opterećenje, naročito sad kad je zbog inflacije poskupelo apsolutno sve. Izračunali smo koliko košta prosečna srpska uskršnja trpeza, rezultati su zastrašujući.
U našu računicu uvrstili smo supu, predjelo, meso, krompir, salatu, hleb i desert, kao i jaja koja se tradicionalno farbaju na Veliki petak. Takođe, proverili smo i cene prasećeg i jagnjećeg pečenja, budući da se mnogi građani odlučuju za ovu opciju.
Piće nismo uračunali, budući da se to razlikuje od porodice do porodice, u zavisnosti od ličnih preferencija.
Oni koji žele da za ručak pojedu domaću pileću supu, za njenu pripremu treba da kupe pileće grudi, rezance, luk i šargarepu, a kada je reč o začinima, pretpostavićemo da ih svako već ima u svojoj kuhinji.
Za kilogram pilećih grudi, iako neće ceo kilogram „otići“ u supu, potrebno je oko 490 dinara, za kesu rezanaca oko 90 dinara, a za po 300 grama luka i šargarepe , 54 odnosno 26 dinara.
Prema tome, za supu je potrebno oko 660 dinara.
Nezaobilazna stavka na mrsnoj prazničnoj trpezi svakako je predjelo, a „na tanjir“ smo ovoga puta stavili pečenicu, kulen i kačkavalj.
Za sve tri stavke smo računali količinu od 300 grama.
To znači da ćemo pečenicu platiti 450 dinara, kulen oko 570, a kačkavalj najmanje 500 dinara.
Dakle, ovakav tanjir predjela koštaće oko 1.520 dinara.
Za one koji se odluče da spremaju meso kod kuće, proverili smo cene svinjskog buta.
Ukoliko neko kupi tri kilograma ovog mesa, to će ga koštati oko 2.250 dinara.
Što se tiče krompira, kilogram ovog povrća košta oko 100 dinara.
Prema tome, za krompir i meso u sopstvenoj režiji potrebno je izdvojiti 2.350 dinara.
Za farbanje smo uračunali 30 jaja, a budući da je njihova redovna cena u proseku oko 23 dinara, to podrazumeva ukupan trošak od oko 690 dinara.
Međutim, ukoliko uspeju da „uhvate“ neku akcijsku ponudu, građani mogu proći i jeftinije.
Za pripremu omiljene praznične salate među Srbima najlakše je koristiti mešavinu za rusku salatu. Kesa ove mešavine od 400 grama na većini mesta je trenutno na akciji i košta oko 130 dinara.
Za pripremu ove salate potrebno je i oko 200 grama šunke, koja košta oko 230 dinara. Takođe, potrebno je i nekoliko kornišona, a najmanja tegla košta oko 250 dinara.
Potrebno je i 300 grama majoneza, što znači trošak od još oko 160 dinara.
U ovu rusku salatu stavili smo i dva kuvana jaja, što znači još 46 dinara.
Dakle, za pripremu ruske salate građani će potrošiti oko 816 dinara.
Budući da ima dosta onih koji će se i ove godine odlučiti na kupovinu pečenja, treba da znaju da je i ono u odnosu na prošlu godinu poskupelo.
Kako su nedavno za Nova.rs rekli iz pečenjara, kilogram prasećeg pečenja košta oko 1.800 dinara, u odnosu na prošlogodišnjih 1.500.
To znači da će oni koji žele prasetinu na svom stolu za Uskrs morati da izdvoje 5.400 dinara, ukoliko kupe tri kilograma mesa.
Poskupela je i jagnjetina, pa tri kilograma ovog pečenja košta čak 7.500 dinara, budući da je i jagnjetina poskupela, sa 2.400 na 2.500 dinara.
Dva bela rezana hleba, koja duže ostaju sveža, građani će platiti oko 160 dinara.
Nezaobilazna stavka na prazničnoj trpezi je i desert, za čiju smo cenu računali cenu sitnih kolača.
Jedno pakovanje, u kom ima 500 grama kolača, košta oko 680 dinara.
Prema našoj računici, oni koji se odluče za varijantu spremanja mesa kod kuće, ukupno će za uskršnji ručak izdvojiti oko 6.880 dinara.
Oni koji se odluče za praseće pečenje, daće dosta više novca, čak 10.000 dinara.
BONUS VIDEO Milan Ćulibrk: Očekuju nas novi udari i nova poskupljenja