Oglas
"Plate na hrvatskom primorju su veće i tri puta nego u Beogradu. Pre dve godine sam bio tamo i mogu reći da mi je žao što nisam ranije otišao", priča za Nova.rs Marko Radović, konobar iz Beograda, koji će u narednih par dana otići u Hrvatsku da radi kao sezonski radnik.
Letnja sezona polako se bliži, a kako broj vakcinisanih raste širom sveta, turisti se nadaju da će ovo leto biti opuštenije nego prošlo. Sređuju se rezervacije, a novo leto donosi i nove izazove za sezonce koji se nadaju da će leto 2021. doneti više posla nego prethodno.
Jedan od sezonaca, Marko Radonjić, tridesetogodišnji konobar iz Beograda, koji radi u restoranu Pastis u Strahinjića Bana, priča za Nova.rs da će za nekoliko dana ići kao konobar da radi u Rovinju,
„Ugostiteljstvom se bavim već 10 godina, prvi put sam išao u inostranstvo pre dve godine. Nažalost prošle godine nisam uspeo zbog koronavirusa, ali ove idem i iskreno radujem se tome. Radim još par dana, pa odlazim 20. maja. Mogao da sam i ranije da odem, ali bih bio sam tamo“, priča za Marko za Nova.rs.
On naglašava da ide da radi u jednom baru, gde nema hrane, samo pića i dobrog provoda.
„Tek je otvoren sada taj bar. Uslovi su isti kao pre dve godine, a malo sam odlagao svoj odlazak u Rovinj. Vlasnik ne očekuje idealnu sezonu, ali ja očekujem da će biti odlično. Ima puno stranaca iz Australije, SAD i nekih evropskih zemalja“, kaže Marko.
Na pitanje da li su bolji uslovi u Hrvatskoj nego u Beogradu, Marko naglašava da su nesumnjivo bolji u Hrvatskoj.
„Sezona se radi bez slobodnog dana, jer kafići imaju samo baštu i kada je lepo vreme stalno se radi. Slobodan dan imaš kada padne kiša, ali više novca dobijate. Uslovi su sigurno bolji dva ili tri puta u odnosu na Beograd. Primera radi, za platu u Rovinju uzmete kao u Beogradu za platu plus bakšiš. Treba uzeti u obzir da se tamo radi svaki dan, ali podsticaj je i više nego dobar“, nastavlja konobar Pastisa.
Kaže da dosta ljudi dolazi iz Srbije na sezonski rad u Hrvatsku.
„Imam još jednog drugara koji će ići sa mnom da radi. Što se tiče ostalih ljudi, nemam precizne podatke, ali mislim da ljudi sve učestalije idu. Ja imam 30 godina i žao mi je što nisam ranije otišao. To nije samo zbog novca nego i zbog upoznavanja različitih kultura i života. U Rovinj dolaze ljudi sa svih strana. Ove godine ne znam koliko će ljudi biti zbog virusa, ali u pre godine na primer ja sam u Rovinju znao 20 ljudi koji su došli iz Beograda. Ove godine možda bude manje, ali svakako ja se radujem odlasku“, zaključio je Marko koji radi još danas i sutra, nakon čega beogradsku gužvu menja morskim talasima.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare