Mada se nedavno formalno odrekao svog poslovnog čeda - čuvene aviokompanije "Er Pink", osnivač ružičaste imperije Željko Mitrović ima vlasnički udeo u najmanje dvadsetak firmi, koje pokrivaju, što bi se reklo, od igle do lokomotive. Preduzeća koja pod svojom kontrolom ima ovaj medijski tajkun blizak svakoj vlasti, registrovana su za različite delatnosti, od muzičke i medijske preko filma i kinematografije, do onih namenjenih za proizvodnju čokolade, ali i dronova i vojne oprema.

Čuveni „Er Pink“, kojim je Mitrović voleo godinama da se hvali, ovih dana je promenio ime, a formalno i vlasnika. Naime, kompanija kojoj su početkom godine prizemljeni avioni, a dozvole oduzete, kako je već objavila Nova.rs, sada se zove “Imperialjet”. Došlo je do promene i u vlasničkoj strukturi, pa sada Mitrović nije među vlasnicima već jedan od njegovih bliskih saradnika, koji je već direktor u nekoliko Mitrovićevih preduzeća.

Ta činjenica je u fokus stavila čuvenu Mitrovićevu imperiju, koju, prema podacima dostupnim u bazama Agencije za privredne registre, čini dvadesetak kompanije iz različitih oblasti.

Pink media grupa

Krenimo od početka, sigurno najpoznatija je „Pink media group“, osnovana 1998. Godine. Bavi se proizvodnjom i emitovanjem televizijskog programa i sto je odsto u vlasništvu Željka Mitrovića. U dokumentima predatim APR-u navodi se da je u 2023. godini imala 791 zaposlenog. Iste godine je ostvarila i neto dobitak od 1.644.786.000 dinara, što je oko 14 miliona evra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iz istog perioda, odnosno kraja devedesetih godina, kada je Mitrović bio član vladajuće Jugoslovenske levice, datira i firma „City records“, osnovana 1997. godine. I ona je u sto odsto vlasništvu Željka Mitrovića, a delatnost joj je snimanje i izdavanje zvučnih zapisa i muzike. Prema finansijskom izveštaju, u 2023. godini „City records“ je imao 16 zaposlenih i ostvario je dobit od 84.119.000 dinara, što je nešto više od 700 hiljada evra.

Sledeći na listi je „Digital Media sistem“, osnovan 1997. godine, registrovan za “ostale usluge informacione tehnologije”. Mitrović je takođe jedini vlasnik firma, u kojoj je 2023. bilo šestoro zaposlenih, a imali su neto dobitak od 531.000 dinara, odnosno nekih četiri i po hiljade evra.

Studiji u Šimanovcima

Posle dvehiljadite godine, kada je Mitrović obezbedio sebi naklonost i novih demokratskih vlasti predvođenih Demokratskom strankom i Demokratskom strankom Srbije, širenje Pink imperije kreće i ka Šimnovcima, gde su čuveni Pinkovi studiji, ali i adrese brojnih firmi povezanih s Mitrovićem i registrovanih za razne delatnosti, pa čak i za proizvodnju čokolade.

Među njima je svakako i „Pink films international studios“, društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano 2010. godine. Sto odsto je u vlasništvu „Pink media grupe“, a osnovna delatnost mu je proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa. Tokom 2023. firma je imala šestoro zaposlenih i napravila gubitak od 8.081.000 dinara, odnosno 69 hiljada evra. Tu je i „Media prime time d.o.o“ iz Šimanovaca, osnovana 2008. godine za proizvodnju i i emitovanje televizijskih programa. Jedini vlasnik je Željko Mitrović, nema zaposlenih, a u gubitku su 459.000 dinara.

Kakao i čokolada

Za Šimanovce su vezane i dve Mitrovićeve kompanije, po čijoj delatnosti nije toliko poznat, ali to ne znači da se u budućnosti neće proslaviti. U pitanju je, ni manje ni više, proizvodnja čokolade. Prva je „United food“, koja je sto odsto u vlasništvu čuvenog medijskog tajkuna. Registrovana je za proizvodnju kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda. Prema izveštaju iz APR za 2023. godinu, firma nema zaposlenih, a u gubitku je 62.000 dinara.

U drugoj firmi, koja bi mogla da bude potencijalni proizvođač neke „pink“ čokolade, Željko Mitrović deli vlasništvo i to sa svojom suprugom i još dvoje fizičkih lica. U pitanju je „MGUM technology“, u kojoj vlasnik Pinka ima 80,50 odsto, njegova supruga MIlica, Ivan Vlatković i Svetislav Milićević po 6,5 odsto.

Željko Mitrović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mada su firme koje se dovode u vezi sa vlasnikom ružičaste televizije najčešće ili u njegovom vlasništvu ili pak pod okriljem njegove Pink media grupe, postoji i deo preduzeća u kojima deli vlasništvo. Takva je firma „United games“, registrovana za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, u kojoj po 50 odsto imaju Mitrović i Saša Borojević, u javnosti poznat kao vlasnik više firmi čija su ciljna grupa deca i mladi. To je slučaj sa UMS školom za talente i privatnom umetničkom srednjom školom „Artimedia“, a na TV Pink se vrlo često pojavljuje kao analitičar i promoter teorija zavere.

Za istu delatnost, proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, je registrovana i „Pink library“, čiji je stopostotni vlasnik „Pink media group“, a direktor sam Mitrović. Ni ova firma nema zaposlenih, a iz izveštaja u bazi APR ne vide se njihovi prihodi ni rashodi. U istoj delatnosti je i „Apollon media“, u kojoj Pink media grupa ima 80 odsto, dok 20 odsto ima kompanije iz Švajcarske „For your eyes“.

Teatar Odeon i ugostiteljstvo

Za proizvodnju i emtovanje televizijskog programa je registrovana „Red network“ iz 2020. godine, koja ima 19 zaposlenih, a u vlasništvu je Pink media grupe. U vlasništvu ove kompanije je i firma „Teatar Odeon d.o.o“ osnovana maja 2022. godine, kada je Mitrović kupio istoimeni beogradski bioskop i najavio da će u tom prostoru otvoriti “potpuno nesvakidašnje pozorište”.

Pink media group je takođe vlasnik firme „RTV Centar“, pozvane sa Rock radio, koji je Mitrović takođe u jednom trenutku preuzeo. U ovom preduzeću je zaposleno šestoro ljudi, a 2023. godinu su završili u plusu sa 3.405.000 dinara, što je oko 29 hiljada evra. Mitrović u sklopu svoje imperije poseduje i „Global digital agency“, koja se bavi komunikacijama i odnosima s javnošću. Firma je otvorena 2018. godine, ima 21 zaposlenog.

Na listi firmi ružičastog tajkuna su i dva preduzeća, registrovana za ugostiteljsku delatnost. „Pink ugostiteljstvo je“ u potpunosti u vlasništu Pink grupe i u njoj radi osmoro ljudi. U firmi „S Choice food“ Mitrovićeva grupa ima 51 odsto vlasništva, dok Nikola Matijević ima 40, a Vladimir Petković devet odsto.

Mitrovići imaju i firmu za iznajmljivanje i liznig predmeta za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu, „Help tim“. Pola je u vlasništvu PInk media grupe, 25 pripada Andrei Mitrović, dok je vlasnik preostale četvrtine Shon Aleksandar Parnett.

Čedo u usponu – PRDC

Jedna od mlađih Mitrovićevih kompanije je svakako Pinkov razvojno-istraživački centar (Pink resrearch and development centar – PRDC), čijim uspesima najviše voli da se hvali poslednjih godina.

U pitanju je, prema podacima APR, firma sa sedištem u Šimanovcima, osnovana 2020. godine, u kojoj Pink media grupa ima 52 odsto, dok su ostali suvlasnici šest fizičkih lica sa udelima u vlasništvu od tri od 10 odsto.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Pretežna delatnost je proizvodnja vazdušnih i satelitskih letelica i odgovarajuće opreme, a od 2023. godine se nalazi u registru pravnih lica ovlašćenih za proizvodnju i naoružanja i vojne opreme sa dozvolom u trajanju od dve godine.Tim PRDC i sam Mitrović sve ćešće u sklopu državnih delegacije Srbije putuje na sajmove naoružanja i sve je očiglednija namera države da podrži vlasnika Pinka se pozicionira kao proizvođač i trgovac vojnom opremom. Firma ima 17 zaposlenih, a unazad dve godine je u minusu. Tako je 2023. završila sa neto gubitkom od 1,1 milion evra, dok je godinu dana ranije taj gubitak iznosio oko 890.000 evra.

Posnulo čedo – Air Pink

Kao što se sada hvali PRDC, tako se nekada vlasnik Pinka hvalio svojom privatnom kompanijom “Er Pink”.

Međutim, pošto su joj oočetkom godine prizemljeni avioni, a dozvole oduzete, nedavno je promenila ime u “Imperialjet”. U isto vreme iz vlasništva je formalno izašao Željko Mitrović i Pink media grupa. Međutim, među vlasnicima je sada Vladimir Petković, jedan od njegovih najbližih saradnika i direktor u najmanje četiri Mitrovićeva preduzeća, firmi „Apollon media“, zatim u „MGUM technology“ i “Media prime time”, kao i “S Choise Food”.

TKRIVAMO Avio kompanija Željka Mitrovića posle velikog skandala promenila ime: Gazda Pinka sakrio vlasništvo iza svog saradnika
Foto: Andreas Haas / imago stock&people / Profimedia; Antonio Ahel/ATAImages

Formalnim izlaskom iz vlasništva nekadašnjeg „Er Pinka“, Mitrović je bar na papiru prestao da bude vlasnik i „Er Emeralds“, osnovane početkom 2022. godine, koja je bila u 100 odsto vlasništvu „Er Pinka“, a registrovana je za vazdušni prevoz putnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare