Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; A.K./ATAImages

Zoran Baki Anđelković, novi v.d. direktor “Pošte Srbija”, vlasnik je nekad državne vile, koje se, poput još nekih funkcionera vlasti, domogao devedesetih godina u vreme sankcija. Anđelković tako u svom posedu ima luksuzni DIPOS-ov objekat na Čukarici, do kojeg je, kako kaže za Nova.rs, došao tako što ga je sa Vladom zamenio za dva stana. Oba je, navodi on, dobio na poklon.

Zoran Anđelković, nekadašnji funkcioner SPS-a, poznat još iz vremena Slobodana Miloševića, pored tri kuće čija je ukupna površina 700 kvadrata, poseduje i vilu na Čukarici, koja je nekada bila u državnom vlasništvu. U Anđelkovićevoj novoj imovinskoj karti navodi se da je postao vlasnik vile tako što je u zamenu za nju, Vladi Srbije dao stan. Uvidom u Katastar nepokretnosti vidi se da je u pitanju nekretnina sa prizemljem i jednim spratom, pet soba, četiri terase…

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ova vila, inače, ima više od 200 kvadrata.

Prvo dobio dva stana, a onda i vilu

U Katastru se navodi da je Anđelković postao vlasnik vile 1999. godine, i to nakon što je Vladi dao dva stana koja je imao. Konkretno, navodi se da su dva ugovora o otkupu overena pred opštinskim sudovima u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Nedeljnik „Vreme“ još pre 20 godina pisao je da je Anđelković na listi „dobitnika“ državnih objekata, te da je vlasnik lepog zdanja od 232 kvadrata. On je tada rekao da je (zbog vile) vratio dva stana Vladi Srbije. Kako je naveo, prijatelji su ga ubeđivali da vrati samo jedan, drugi su mu kupili roditelji, ali eto, nije hteo: „Sve je apsolutno čisto, nema nijedne trunke“, rekao je Anđelković.

Sada, međutim, tvrdi drugačije.

“Dva stana koja sam imao, tada sam dao Vladi. Jedan sam dobio ‘89, a drugi ‘95. godine”, kaže Anđelković za Nova.rs.

On ističe da nijedan od tih stanova nije dobio od države.

„Taj ’89. sam dobio od Saveza komunista, drugi od jedne partijske firme. Nijedan nije dobijen od države“, kaže Anđelković.

Zoran Baki Anđelković Foto: Milan Maricic/ATAImages

Na podsećanje da je ranije govorio da je jedan dobio od roditelja, naš sagovornik kaže da je u pitanju neka greška, jer je jedino nasledio „kuću od dede, u selu“.

Država razdelila ekskluzivne nekretnine

Iz fonda Diplomatskog stambenog preduzeća (DIPOS) od oktobra 1996. do decembra 2000, dakle za četiri godine, veliki broj nekretnina na atraktivnim lokacijama prešao je u privatno vlasništvo. Dok je 1991. Jugoslavija posedovala 12.500 stanova i vila, krajem 2002, niihov broj bio je daleko manji – 277. Anđelković, tada istaknuti socijalista, bio je samo jedan od mnogih „srećnih dobitnika“.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Vile su pale u ruke i bivšeg premijera Dragiše Pešića, ministra inostranih poslova Živadina Jovanovića, a bez vile nije ostao ni brat nekadašnjeg predsednika Borislav Milošević.

Istakao se kod Miloševića, a izgleda i kod Vučića

Zoran Baki Anđelković je bio istaknuti socijalista za vreme Miloševićeve vlasti, ali kod aktuelnog rukovodstva SPS-a, na čelu sa Ivicom Dačićem, ipak nije bio u prvom planu.

Zoran Baki Anđelković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Tokom poslednjih nekoliko godina, svega par puta se našao u centru pažnje javnosti, a poslednji put to je bilo kada je u maju ove godine izabran za v.d. direktora “Pošte Srbije”, funkciju na kojoj je zamenio svog imenjaka, Zorana Đorđevića.

Anđelković se pre toga u fokusu javnosti našao kada je u februaru, kada je novi vlasnik Radija S ukinuo čuvenu emisiju “Buđenje” koju su vodili Dragan Ilić i Dejana Buha. Tada je otkriveno da je porodica Anđelković u maju prošle godine prodala svoj udeo firmi “S Controls”, na čijem čelu je biznismen iz Šapca Bogdan Todorović.

Inače, kako je objavila Nova.rs, on je podržao listu Srpske napredne stranke za izbore koji su održani u decembru prošle godine i bio na konvenciji naprednjaka. Mnogi su mu to zamerili, jer je na tim izborima SPS nastupao samostalno.

Pojedini beogradski mediji objavili su da je Anđelković pristupio SNS-u, nakon što je isključen iz SPS-a 25. aprila.

Prema našim saznanjima, na mesto v.d. direktora “Pošte” Anđelković je imenovan na predlog naprednjaka, tačnije Aleksandra Vučića lično.

BONUS VIDEO Šta donosi Baki Anđelković, čovek za sve sisteme Pošti Srbije: Kako je javno preduzeće uspelo da preplati 95 električnih vozila i to 20.000 evra po komadu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare