Foto:EPA/JENS WOLF

Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je danas da je izdalo na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrednu dve milijarde evra, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto, te da je ostvaren prinos od 1,64 posto.

Pročitajte još:

„Ministarstvo finansija Hrvatske je 10. juna uspešno izdalo evroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od dve milijarde evra, s dospećem 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto posto, a ostvareni prinos 1,643 posto“, navodi se u saopštenju, prenosi portal Seebiz.

Zajednički agenti izdanja bili su, kako se dodaje, Banka IMI/Privredna banka Zagreb, Barkliz, Dojče banka i J.P. Morgan.

Interesovanje investicione zajednice je, ističu iz ministarstva, bilo izuzetno, budući da je bilo više od 400 potencijalnih investitora, čemu su dodatno doprineli investitori koji ulažu isključivo u hartije od vrednosti inveticionog kreditnog rejtinga.

Takođe, navode da je sa spekta upisa interesovanja uočena jako dobra geografska diverzifikacija najkvalitetnijih investitora, između ostalog iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Nemačke, Italije, Austrije, Francuske, zemalja Beneluksa, CEE zemalja, i dr.

Time je, kako se napominje u saopštenju, ostvarena snažna potražnja od 8,45 milijardi evra, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos emisije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar