Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Srbija. Ulje, cena ulja, poskupljenje. Oktobar 2021. Cene proizvoda u porodavnici, prodavnica, supermarket, ulje, cena, poskupljenje
Foto: Goran Srdavnov/Nova.rs/Privatna arhiva

Prosečna plata u Srbiji je među najnižim u regionu, a cene u prehrambenoj industriji od nedavno „probijaju oblake“ i nezaustavljivo rastu. Poslednja u nizu cena koje su razbesnele građane, je ona koju sigurno jednom do dva puta nedeljno plaćamo u prodavnici, kada kupujemo ulje. Naime, cena ovog proizvoda skočila je na 205 dinara, ili kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno izjavio, poskupljenje na mesečnom nivou je manje od cene „pola espresa u kafiću“.

Za građane ne može da bude prihvatljivo da u zemlji u kojoj su najniže prosečne plate u Evropi, ali i u regionu, cena proizvoda, koje svako domaćinstvo mora da ima, bude najskuplje. Nažalost, tako je.

Bosna i Hercegovina, oktobar 2021. Cene proizvoda u porodavnici, prodavnica, supermarket, ulje, cena, poskupljenje
Foto: Privatna arhiva

U Crnoj Gori gde je prosečna plata oko 530 evra, litarska flaša ulja košta 1,49 evra, odnosno 175 dinara. U zemlji Evropske unije, našoj daljoj „komšinici“ Sloveniji, potrošači jednu flašu ulja plaćaju 1,29 evra, što bi u Srbiji bilo 151 dinar, a u ovoj državi je najviša prosečna plata u regionu, i iznosi 1.181. evro. U Hrvatskoj, gde je mesečna plata u proseku 890 evra, flašu ulja ćete platiti 11,99 kuna ili 187 dinara. U Bosni i Hercegovini mesečna zarada je 490 evra, a ulje je 3,10 konvertibilnih maraka, odnosno 185 dinara, dok je u Srbiji, gde za mesec dana zaradimo u proseku 500 evra, flaša ulja dostigla cenu od 205 dinara po litru.

Crna Gora, oktobar 2021. Cene proizvoda u porodavnici, prodavnica, supermarket, ulje, cena, poskupljenje
Foto: Privatna arhiva

 

Naravno, ova poređenja očigledno ne znače apsolutno ništa srpskom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji je nedavno izjavio da mesečna potrošnja na ulje, nije ni pola espresa u kafiću.

„Cena ulja skočila je zbog toga što je porasla i cena sirovog suncokreta od koga se ulje proizvodi i sada su cene od 165 do 205 dinara po litru. Kada cena ulja skoči 10 dinara, pošto prosečno jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je četrdeset dinara. Pa to nije ni pola espresa u kafiću“, rekao je Nedimović, koji izgleda veruje da naši građani masovno provode slobodno vreme, koga imaju na pretek, u kafićima, ispijajući espreso.

Hrvatska, oktobar 2021. Cene proizvoda u porodavnici, prodavnica, supermarket, ulje, cena, poskupljenje
Foto: Privatna arhiva

Naime, član Naučnog društva ekonomista Srbije i Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan, ocenio je da će zbog enormnog rasta cene suncokreta ulje poskupljivati „sve dok narod bude imao para da plaća“, dok se s druge strane država koleba između privremene suspenzije carina na uvoz ulja i intervencije iz robnih rezervi.

Slovenija, oktobar 2021. Cene proizvoda u porodavnici, prodavnica, supermarket, ulje, cena, poskupljenje
Foto: Privatna arhiva

Gulan je za medije naveo da je narodu uvek skupo, i biće mu skupo, podsećajući da je otkupna cena suncokreta koja je prošle godine plaćana seljacima bila 38 dinara po kilogramu, a današnji berzanski izveštaj pokazuje da je cena dostigla 65 i 45 dinara po kilogramu.

Bonus video: Anketa sa kupcima na pijaci Zeleni venac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare