Foto: Shutterstock

Fond za inovacionu delatnost objavio je danas da je odobrio finansijski podsticaj u iznosu od 11,3 miliona evra za 55 inovativnih projekata u Srbiji.

Kako je precizirano, sredstva su odobrena u drugoj fazi IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

Dodaje sa da na ovaj način Fond za inovacionu delatnost, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministartsva finansija i Evropske unije (EU), nastavlja jačanje inovacionih kapaciteta i unapređenje rasta malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Precizirano je da je evaluacija 333 pristiglih prijava rezultirala podrškom za 40 projekata u okviru „Programa ranog razvoja“, sedam projekata u okviru „Programa sufinansiranja inovacija“ i osam projekata u okviru „Programa saradnje nauke i privrede“.

Inovativni projekti podržani su bespovratnim sredstvima, a Fond će ujedno pružiti i stručnu podršku preduzećima kako bi ostvarili svoj pun potencijal.

Istaknuto je da udruženi napori Vlade Srbije i EU kontinuirano doprinose razvoju novih tehnologija, povećanju konkurentnosti domaćih preduzeća i ekonomskom rastu.

PROČITAJTE JOŠ

EU projekat, ukupne vrednosti od 20,6 miliona evra, obezbedio je finansiranje za ukupno 96 inovativnih projekata u okviru dva javna poziva.

Dodaje se da se u narednom periodu očekuju značajni rezultati i uspešna komercijalizacija novih proizvoda usluga i tehnologija.

U drugom javnom pozivu dominirale su inovacije u različitim oblastima koje dolaze iz većih gradova u Srbiji, sa posebnim akcentom na IT sektor.

Foto:Shutterstock

Inovacije u IT sektoru čine 67 odsto ukupnog broja odobrenih projekata, što, kako je navedeno, ukazuje na jaku usmeranost ka digitalnim rešenjima i razvoju naprednih informacionih tehnologija.

Istovremeno, značajan broj projekata usmeren je na inovacije u oblasti mašinstva, elektronike i energetske efikasnosti.

Naglašeno je da je domaća privreda posvećena razvoju inovativnih rešenja koja će poboljšati proizvodne procese, smanjiti potrošnju energije i uticaj na životnu sredinu.

Kako je navedeno, strateška ulaganja u inovacije i konkurentnost malih i srednjih preduzeća oblikuju dinamično i inovativno ekonomsko okruženje, sa ciljem da se u najvećoj meri iskoristi potencijal inovacija na globalnom tržištu i podigne kvalitet života svih građana.

Ugovorom o direktnom grantu – „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija, obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja „Programa ranog razvoja“, „Programa sufinansiranja inovacija“ i „Programa saradnje nauke i privrede“.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 26 miliona evra, od čega 16 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2019. godinu (IPA 2019) i 10 miliona evra iz budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ukupan iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20,6 miliona evra za „Program ranog razvoja“, „Program sufinansiranja inovacija“ i „Program saradnje nauke i privrede“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare