Radoica Milosavljević Foto:slogamedik.rs; printscreen/youtube

Radoica Milosavljević, poznati donator Srpske napredne stranke, pored toga što drži veliki broj lokalnih medija širom Srbije, u svom vlasništvu ima i kliniku, odnosno Dom zdravlja “Sloga medik” u Kruševcu. Ovu zdravstvenu ustanovu otvorio je sa direktorkom tamošnjeg “Vodovoda” Vladimirom Milosavljevićem.

Radoica Milosavljević, koji je sa grupom biznismena Srpskoj naprednoj stranci donirao prostorije u Beogradu, ušao je u biznis u sektoru zdravstva. Naime, firma u kojoj ima vlasnički udeo – “Sloga DOO” vlasnik je Zdravstvene ustanove dom zdravlja “Sloga Medik”.

Na sajtu Agencije privredne registre piše da Milosavljević ima najeći procenat vlasništva – 36,67 odsto, dok Vladimir Milosavljević, direktor JKP “Vodovod” u Kruševcu ima 31,66 procenata, isto koliko i široj javnosti nepoznata Ivana Stefanović.

Ovaj dom zdravlja ima 19 specijalističkih službi – od dermatologije i fizikalne medicine, preko hematologije i medicine rada, pa do pulmologije i reumatologije…

PROČITAJTE JOŠ

“Sloga Medik” je, inače, na kraju 2023. godine bila “u plusu” za više od 2,5 miliona dinara, odnosno oko 22.000 evra.

Mediji su pisali da je ovaj dom zdravlja brisan iz registra APR-a 2014, iste godine kada je i osnovan, ali da je bez obzira na to, neometano nelegalno radio.

Na sajtu APR iz priložene dokumentacije se vidi da je 2020. ponovo upisan u registar, kada je donet i osnivački akt.

Medijski magnat dobija milione od države

Ovaj biznis poduhvat Milosavljeviću nije prvi, ali jeste nesvakidašnji, imajući u vidu da je on u javnosti poznat kao vlasnik velikog broja medija, za koje je dobijao sredstva i od države.

Radoica Milosavljević Foto: N1

Kao da tri miliona evra za pet godina nisu bila dovoljna – Milosavljević je na poslednjem konkursu Ministarsva informisanja, kako je Nova.rs pisala, dobio sredstva za najamnje sedam medijskih kuća koje poseduje, i to u ukupnom iznosu od 3,25 miliona dinara.

Radio televizija Kruševac je tako dobila novac za projekat “Dobar, bolji, human”, koji treba da afirmiše humanitarni rad, SOS kanal plus za “Fabriku zdravlja”, a Radio i televizija Bačka Palanka za projekat “Digitalna etika”.

Radio televiziji Brus sredstva su odobrena za projekat “Priroda na revers – upravljajmo otpadom”, a Santos comerc za “Jezik kao most: Srpska baština u rečima i slovima”.

Inače, prema pisanju Cenzolovke, Milosavljević u svom vlasništvu ima čak 14 medijskih kuća. Gotovo svaka od njih u svom sastavu ima po dva ili tri medija.

Foto: Shutterstock

Donirao novac SNS i bio osuđen

Milosavljević je svojevremeno bio kandidat za poslanika SPS-a, čiji je član od osnivanja, ali je 2019. bio među 27 donatora SNS-a, koji su kupili prostorije vladajuće partije na Novom Beogradu. Samo ova donacija je bila vredna oko 1,3 miliona evra.

Iako donator SNS-a, Milosavljević je aktivan u SPS-u. Bio je, recimo, predsednik Okružnog odbora te stranke.

Interesantno je da je na izbornoj listi SPS-a za parlamentarne izbore 2007. naveo je da je po obrazovanju diplomirani ekonomista, a 2008. da je diplomirani inženjer tehnologije.

Od 2009. do 2012. godine bio je zamenik gradonačelnika Kruševca.

Kada je, 2015. godine, započeo sa kupovinom medija, konkurentska “Entertainment media grupa”, koja se takođe nadmetala u kupovini pojedinih medija, tvrdila je da je Milosavljević u bivšoj SFRJ osuđivan za krivična dela za koja je zaprećena kazna od pet ili više godina zatvora što bi trebalo da ga diskvalifikuje iz nadmetanja. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Milosavljević je to demantovao tvrdnjom da je krajem ‘70-ih osuđen na svega 16 meseci zbog prekoračenja ovlašćenja na mestu predsednika Sportskog kluba Napredak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare