Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Koliko košta EXPO 2027, a koliko najavljeni program ulaganja "Skok u budućnost"? Od milijardu, dve, pa do gotovo 18 milijardi evra raspon je vrednosti investicija koje su se pominjale u vezi sa troškom za EXPO 2027, odnosno za pomenuti skok u budućnost. O kojim je tačno investicijama reč (precizan spisak) i koliko će, konkretno, svaka od njih da košta i kako, kada, odakle i koliko ćemo za njih davati i dalje - nije poznato.

Preciznog, javno dostupnog odgovora na pitanje koje sve investicije ulaze u pomenuti trošak od 17,8 milijardi evra i dalje nema – nema ga ni u Fiskalnoj strategiji, ne zna ga ni Fiskalni savet, dok je MMF upravo objavio, bar za sada – „najdetaljiniji“ prikaz investicija – postoje ukupno 323 projekta u vrednosti od 17,803 milijarde evra, piše N1.

Sastoji se od pet stavki: EXPO 2027, infrastruktura, industrijalizacija, modernizacija i „integralni razvoj i turizam“.

Ova podela navodi se i u Fiskalnoj strategiji, ali osim nekoliko investicija u okviru EXPO 2027 – ne precizira ništa.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako EXPO obuhvata šest projekata, u vrednosti od 1,29 milijardi evra. Na spisku je (po strategiji), osim Nacionalnog stadiona i objekata za samu izložbu, između ostalog i: infrastruktura za nove gradske četvrti u Beogradu, akvatik centar, železnica Zemun-Aerodrom Beograd – EXPO, stambeni kompleks od 1.500 stanova i novi kej na Savi.

O najavljenom delfinarijumu koji treba da bude u okviru EXPO, u izveštaju MMF – nema ništa.

Infrastruktura obuhvata četiri dela: puteve, lokalne puteve, pruge, i „vodni i vazdušni saobraćaj i druga infrastruktura“. Reč je o ukupno 121 projektu u vrednosti od 11,43 milijarde evra.

MMF

Putna infrastruktura – u upravo objavljenom izveštaju MMF, posle treće revizije aranžmana, navodi se da je reč o 13 projekata u vrednosti 5,247 milijardi evra.

Na spisku su Moravski koridor, auto-put Vožd Karađorđe, Fruškogorski koridor, auto-put Preljina-Požega i drugi.

Za koje, konktretno, lokalne puteve će se izdvojiti dve milijarde evra – nije precizirano.

Kod železničkih pruga, ulagaće se u 11 projekata u vrednosti od 1,982 milijarde evra. Reč je o prugama Novi Sad-Subotica, Vrbas-Sombor, Niš-Dimitrovgrad, Niš-Brestovac i drugima.

„Vodni i vazdušni saobraćaj i druga infrastruktura“ obuhvataju 97 projekata u vrednosti od 2,205 milijardi evra, bez preciziranja o kojim investicijama je reč.

Sledeća oblast je – industrijalizacija koja obuhvata elektranu Kostolac B3, naftovod, vetropark Kostolac, proširenje skladišta gasa Banatski Dvor, zatim navodnjavanje i ulaganje u postrojenja za prečišćavanje vode. Reč je, kako se navodi, o ukupno 81 projektu u vrednosti 3,353 milijarde evra.

Modernizacija se odnosi na 97 projekata u vrednosti od 1,599 milijardi evra. U tom „paketu“ su ulaganja u BIO4 kampus, distrikt inovacija, data centre, centre za obuku.

Na kraju, tu su i investicije u „integralni razvoj i turizam“. Njih je ukupno 18, u vrednosti od 127 miliona evra.

Ceo tekst pročitajte na N1.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare