Foto: Profimedia

Ogrev je prvo drastično poskupeo, a sada preti i njegova nestašica. Da bi se zaustavilo divljanje cena država je ograničila izvoz drva koje se koristi za proizvodnju peleta. U odnosu na prošlu sezonu pelet je poskupeo za oko 16 posto, ali od same cene, po svemu sudeći, više treba da nas brine hoće li ga uopšte biti?

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić nema lepe vesti za građane kada je reč o ceni peleta – neće pojeftiniti.

Prema njegovim rečima, i pored odluke o zabrani izvoza, prerano je da se potrošači raduju.

„Potrošači misle da je ovo dobra odluka, ako se pelet ne izvozi – biće više za domaće proizvođače, biće niže cene. Ali, neće. Na početku tog lanca prodaje peleta nalaze se ljudi koji najmanje zarađuju i koji obezbeđuju velike količine drveta za pelet, onda imate nakupce koji zarade, onda neke proizvođače, pa i trgovce koji zarade – a niko od njih neće se odreći svog dela kolača“, kaže Savić, i dodaje da na visoke cene utiče i tražnja koja je nikad veća.

Predsednik Vučić nam je najavio „najstrašniju zimu“, ali ni leto, po svemu sudeći nije ništa bolje.

Ministarstvo trgovine saopštilo je da želi da spreči nestašicu peleta. „Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ova zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Zbog ovakve odluke, ekipa lista „Nova“ želela je da sazna do kakvih promena na tržištu će doći, i hoće li pelet možda pojeftiniti usled ove interbencije države. Kontaktirali smo stovarišta drveta sa željom da proverimo koliko ćemo u naredna dva meseca plaćati ogrev, koji je već preskup i ima li ga.

Međutim, odgovor vlasnika jednog beogradskog stovarišta ogreva dobili smo odgovor koji nas je, umesto grejanja zaledio.

I pre nego što smo uspeli da postavimo pitanje koliko košta pelet, usledio je kratak odgovor:“Nema ničega“.

„Baš ničega?“, upitali smo kako bismo bili sigurni i još jednom smo dobili potvrdu da trenutno vlada nestašica peleta.

Ipak, ima vlasnika stovarišta koji razumeju odluku Vlade.

„Slažem se da treba privremeno obustaviti izvoz, ali isto tako i da Srbija šume moraju da obezbede sirovinu. Sa ovim količinama koje nam isporučuju ne možemo da pokrijemo kapacitete proizvodnje za tri dana, a ne za ceo mesec – i tako je već dve godine“, kaže za „Novu“ vlasnik stovarišta.

Kako su iz još jednog stovarišta rekli za „Novu“, do sada je bilo zabeleženo povćeno interesovanje za svim vrstama ogreva, a sa kupovinom su potrošači već uveliko počeli, iako su cene više u odnosu na prošlu godinu, prvenstveno zbog skupih energenata.

Proizvođači su i ranije upozoravali na mogućnost da dođe do nestašica, a njihova predviđanja počela su da se ostvaruju baš sada, pred zimu koja će, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, biti najteža još od četrdesetih godina prošlog veka.

Upravo su cene te koje su podstakle ljude da, iako je grejna sezona nedavno završena, rano krenu u kupovinu za narednu zimu. Kako su sve vrste ogreva poskupele i sada su, kada bi trebalo da budu jeftinije jer nije grejna sezona, skuplje nego ikada, kupci su se sa pravom zapitali koliko će ogrev koštati pred početak zime i, ne želeći da rizikuju, pohrlili u kupovinu.

Cena peleta, ukoliko uspete da ga pronađete, kreće se od 26.500 do 42.000 za tonu, dok je za kubni metar drva potrebno izdvojiti od 9.000 do 11.000 dinara. Ukoliko niste u mogućnosti da sami iscepate drva, kubni metar već iscepanih koštaće vas 11.000 dinara.Kada je u pitanju ugalj, korisnici za tonu plaćaju od 7.000, pa sve do 42.000 dinara.

Foto:shutterstock

Tokom prošle grejne sezone, cene ovih ogrevnih materijala bile su znatno niže, a potrpšačima nisu pretile nestašice. Tako je pelet koštao između 30.000 i 36.000 dinara po toni, dok je kubni metar drva koštao manje od 9.000, koliko je sada minimum. Veliki rast cena beleži i ugalj, koji je prošle sezone koštao od 8.000 do 23.000 dinara.

BONUS VIDEO Pogled ka zimi: Cene ogreva dvostruko veće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare