Cene nekretnina u blagom su padu, međutim stanovi u srpskoj prestonici još uvek su prosečnom Srbinu prilično nedostižni. Sa druge strane, u susednoj Crnoj Gori stanovi na moru a iste kvadrature kao u Beogradu, mogu se pronaći za znatno manje novca. Kada se uzme u obzir opcija iznajmljivanja kupljene nekretinine proverili smo koja investicija se građanima više isplati. Dve lokacije na crnogorskom primorju su se izdvojile kao posebno primamljive i isplative.

Cene stanova u Beogradu u protkelih godinu i po dana porasle su izvan mogućnosti većine građana da ih priušte. Uslovi za stambene kredite sve su rigoroziji, a građani su dodatno u dilemi da li se kupovina nekretnine isplati.

Investiranje u stanove uglavnom se isplati, kada se računa da bi kupljeni stan vlasnici mogli da iznajme neko vreme i time „pokriju“ makar deo rate kredita.

Cene zakupa beogradskih stanova, iako znatno niže u odnosu na prethodnih godinu i po dana, prilično su visoke. Garsonjeru je gotovo nemoguće iznajmiti za manje od 300 evra.

Međutim, postavlja se pitanje da li se kupovina stana u prestonici Srbije zaista isplati, ako je za manju količinu novca moguće priuštiti stan nadomak mora.

Foto:Vesna Lalić

Cene kvadrata u Beogradu

Tek na pojedinim lokacijama Beograda postoji mogućnost da se pronađe stan za manje od 2.000 evra po kvadratu.

Ekonomisti savetuju da nije trenutak za kupovinu nekretine, kako zbog visokih cena tako i zbog upornog skoka kamatnih stopa i vrednosti euribora.

Kada se uzme u obzir i sve veći pad investiranja građana u nekretnine, deluje da u trenutnim okolnostima građani kupuju stanove kako bi rešili sopstveno stambeno pitanje – a ređe oni koji planiraju da kupljenu nekretninu iznajmljuju.

Crna Gora Kotor
Kotor Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kakva je situacija u Crnoj Gori na primorju?

Cene kvadrata u poznatim crnogorskim letovalištima mogu se pronaći ispod 2.000 evra po kvadratu.

Prema tamošljim sajtovima za oglase, kupovina stana u Baru deluje da je najpriuštivija, jer je moguće pronaći za 1.500 evra po kvadratu.

Stanovi se na ovoj lokaciji u letnjoj sezoni izdaju za najmanje 40 evra po danu, ali cene uglavnom idu između 60 i 85 evra dnevno. Upravo ova lokacija uzdvaja se kao izuzetno isplativa i dobra za „obrtanje“ novca.

Takođe, Herceg Novi je letovalište sa izuzetno niskim cenama stanova. Naime, stan je moguće kupiti za 1.500 evra po kvadratu a veliki broj stanova prodaje se za cenu ispod 2.000 evra.

U sezoni se stanovi u tom letovalištu stanovi iznajmljuju za između 65 i 85 evra po danu.

Kotor spada su malo skuplja mesta u Crnoj Gori, ali je stan moguće naći za 2.000 evra po kvadratu, mada je većina stanova na oglasima skuplja.

Očekivano, stanovi u Budvi su najskuplji. Cene su gotovo identične cenama beogradskih stanova, s tim da je cena njihovog izdavanja dosta viša nego u Beogradu.

U letnjoj sezoni, stanodavci u Kotoru ili Budvi stanove izdaju za bar 70 evra po danu, a ta cena može otići i do čak 200 evra za malo veće smeštaje i u neposrednoj blizi plaže.

Većina stanova se, ipak, izdaje između 70 i 130 evra po danu.

PROČITAJTE JOŠ

Izdavanje stanova – šta se više isplati

U Beogradu se gotovo svakodnevno smenjuje izbor na sajtovima za iznajmljivanje stanova, jer je potražnja velika posebno u letnjoj sezoni kada studenti uzimaju stanove kako ne bi sačekali skok cena koji se očekuje od septembra.

Tako je, u suštini, letnja sezona pogodna za stanodavce i u Beogradu i za stanodavce u gradovima na crnogorskom primorju.

Ipak, treba uzeti u obzir da je cena mesečnog zakupa beogradskog stana znatno manja nego što stanodavac u Crnoj Gori dobije od turista za samo sedam dana.

Mesečna rata kredita za stan u srpskoj prestonici bila bi prilično viša nego nego za stan na moru u Crnoj Gori, dok bi u drugoj opciji cena kirija mogla da pokrije troškove rate a u prvoj – teško.

BONUS VIDEO Grčka, Crna Gora ili Hrvatska: Gde letovati?