Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

Kula Beograd u kompleksu Beograda na vodi? Zvuči poznato? Možda zato što je odavno trebalo da bude završena. Štaviše, dobila je dve šanse da "izdžiklja", i to u izjavama koje je tadašnji premijer Aleksandar Vučić dao 2014. i 2016. godine, a rokovi za završetak radova su sa 2016. pomerani na 2017. i 2018. godinu. No, ni to nije pomoglo, pa najnovija procena sada već uveliko predsednika Vučića kaže da će Kula biti gotova najkasnije do januara 2022. godine.

„Kula Beograd u okviru Beograda na vodi, koja će biti najviša zgrada u Srbiji sa 40 spratova i vidikovcem, biće otvorena za 15 meseci, odnosno do kraja 2021. godine ili najkasnije u januaru 2022“, izjavio je u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je njegov treća najava roka za završetak Kule Beograd biti završena, pa ga možda ovaj put posluži sreća.

Poslednji put kada je pominjao „zgradu koja će biti simbol Srbije“, i to 2016. godine, Kula Beograd definitivno nije bila ono što je dve godine ranije rekao da će biti – preciznije rečeno, nije bila izgrađena.

Kako je pisao portal Istinomer, tadašnji premijer Vučić je, tokom predstavljanja makete Beograda na vodi u zgradi bivšeg Geozavoda 27. juna 2014. godine, rekao da „su se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, da spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova“.

Novinarka Al Džazira Beograd Jelena Glušac zato je prilikom jednog od obilazaka Beograda na vodi 2016. godine podsetila Vučića na to da bi, prema njegovoj najavi, Kula Beograd trebalo barem da se vidi.

„Nemoguće bi bilo da Kula Beograd bude 2016. završena. Ne znam. Mislio sam da može da ‘izdžiklja’, da se digne, kao što vidite, diže se do desetog sprata, prosto nemoguće je da bude završena, Nemoguće je da radovi toliko kratko traju. Ovo će da bude tek u martu 2018,  aprilu. Ne može ranije da bude završena“, odgovorio je Aleksandar Vučić na pitanje Al Džazire.

Dokaz da je Kula Beograd definitivno krenula da „džiglja“ nalazi se i na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića – samo to nije slika iz marta – aprila 2018. nego juna ove godine.

View this post on Instagram

"Ponosan sam na ovo gradilište! Ponosan sam na sve što smo ovde uradili, urađeno je 150.000 metara kvadratnih i gradi se trenutno još 750.000 metara kvadratnih. Ono što je najvažnije za nas je činjenica da na ovom gradilištu imamo 2.530 radnika i to predstavlja ponos cele Srbije. To Beograd na vodi čini jednim od najvećih evropskih gradilišta. Ovo mesto postaje jedno od najlepših, najurbanijih u našoj zemlji. Ova zgrada biće simbol Srbije! Mislimo da će to biti ubedljivo najposećenija tačka u Beogradu i da će biti najlepše mesto. To je zalog za budućnost, da pokažemo da imamo hrabrosti da menjamo stvari i da napravimo najbolje za naše građane." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor kompanije Eagle Hills Muhamed Alabar obišli su Kulu Beograd @belgradewaterfront.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Oni koji su se baš zainatili da saznaju dokle je stigla izgradnja Kule Beograd, mogu da pogledaju i zvaničan Instagram profil projekta Beograd na vodi, gde u majskom preseku stanja na gradilištu stoji da „Kula nezadrživo raste: postavljena je ploča 12. sprata, a zidovi su dosegli 15. sprat“.

Vučić je svojevremeno dao i „međurok“ za završetak Kule Beograd, pošto je u emisiji TV Pink iz 2014. godine najavio da će radovi na toj zgradi biti okončani u 2017. godini, što je ispraćeno burnim aplauzom u studiju i potom – zaboravljeno.

Interesantno je da se nije menjao samo rok za završetak Kule Beograd, nego i njen opis.

Na samom početku, 2014. godine Vučić je govorio o „Kuli“ ili „Tornju“ od 50 spratova, u čijoj blizini se nalazi pešački most koji čitav kompleks spaja sa Novim Beogradom.

Zatim je desetak spratova nestalo, ali se zato ustalilo ime, pa se „Kula Beograd“ opisuje kao građevina od „oko 40“ spratova.

U ponedeljak je Vučić rekao da će „Kula Beograd“ imati 40 spratova i vidikovac,  da će biti visoka 168 metara i da će biti „najviša zgrada u Srbiji“, što ćemo smatrati zvaničnim opisom građevine – za sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare