Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; Shutterstock

Vlast SNS-a omogućila je investitorima da kupujući propale fabrike za male pare dođu do atraktivnog zemljišta, a najbolje je prošla firma “ABL Solvent” Davora Macure koja je besplatno došla do parcela vrednih više od 200 miliona evra. Međutim, deo tog zemljišta država će na kraju morati da plati. Naime, podneto je 10 zahteva za restituciju i već su donete četiri odluke o obeštećenju bivših vlasnika, a neki postupci su i dalje u toku.

Firma ABL Solvent, koja je u vlasništvu biznismena bliskog SNS Davora Macure, nedavno se i formalno upisala kao vlasnik 33 hektara zemljišta na kojem se ranije nalazila fabrika IMT. Toj kompaniji je odobrena besplatna konverzija prava korišćenja u pravo svojine, koja je omogućena izmenama zakona za koju su glasali poslanici vlasti.

Ta 33 hektara zemljišta nalaze se na teritoriji opštine Novi Beograd, na atraktivnoj lokaciji, a njegova vrednost je ogromna.

Sudeći po visini prosečne cene kvadrata u tom delu grada, koja je objavljena u Službenom listu grada Beograda, vrednost tih parcela prelazi 260 miliona evra.

Tolika je i vrednost poklona koju je država konkretno dala Davoru Macuri, koji sada na tom mestu planira da zida luksuzni stambeno – poslovni kompleks sa tri kule, a jedna prelazi visinu od 160 metara.

I ne samo što je država ostala uskraćena za više stotina miliona evra, koje bi dobila da je prodala to zemljište, već će sada morati iz budžeta da obešteti bivše vlasnike.

Deset zahteva za restituciju, 4 već usvojena

Naime, kako je za Nova.rs rečeno u Agenciji za restituciju, podneto je 10 zahteva za restituciju koji se odnose na zemljište na kojima se nalazila fabrika IMT na Novom Beogradu. Kako se navodi u odgovoru, površina te parcele je 6,4 hektara, ali “se zahtevima potražuje znatno manja površina”.

Od tih 10 zahteva za restituciju, dva su odbačena – jedan jer je neosnovan, a drugi kao neuredan, dok su četiri usvojena. Za njih je doneto pravosnažno rešenje o obeštećenju.

Foto: N1

“U preostala četiri zahteva, postupak je u toku. Za sva pitanja u vezi utvrđenih iznosa obeštećenja, kao i dinamike isplate potrebno je da se obratite Ministarstvu finansija”, rečeno je našem portalu u Agenciji za restituciji.

Zemljište nije moglo biti vraćeno u naturi, kako se navodi u odgovoru, budući da parcela predstavlja izgrađeno građevinsko zemljište.

Koliko će novca država morati da isplati bivšim vlasnicima za sada nije poznato. Na to pitanje nam do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor iz Ministarstva finansija.

Vlada usvojila zakon u vreme tragedije

Sve ovo se zapravo dešava zato što je vlast odlučila da omogući besplatnu konverziju zemljišta nad kojima su firme koje su kupovale propale fabrike imale samo pravo korišćenja. Prvi korak u tom pravcu načinjen je u jeku tragedije nakon masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar, kada je Vlada Srbije usvojila zakon kojim se ukida naplata konverzije zemljišta. Nakon toga poslanici vladajućih stranaka usvojili su taj zakon i u parlamentu.

Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reč je o građevinskim parcelama do kojih su došli investitori kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima, do tada, nisu mogli da grade bez ozbiljne, tj. visoke nadoknade.

I nije samo ABL Solvent firma koja će bez dinara doći do atraktivnog zemljišta. Od ukidanja konverzije milionske koristi imaće i vlasnici Luke Beograd, BIP-a, Brodogradilišta u Novom Sadu…

Mišković, Matijević, Cepter….

Prema dokumentaciji do koje je u februaru ove godine došla Nova.rs, podneto je više od 1.000 zahteva za konverziju. Među biznismenima čije su kompanije podnele zahtev su i Miroslav Mišković, Petar Matijević i Filip Cepter.

To je učinila kompanija Delta Real Estate i to na dve lokacije – na teritoriji opština Novi Beograd i Zvezdara, dok je Cepterova firma ““Zepter Shipyard Immo” tražila vlasništvo and tri parcele na Novom Beogradu.

Veliki broj zahteva za konverziju – više od 60 podneo je i Lukoil, koji je u septembru 2003. kupio “Beopetrol” za više od 100 miliona evra. Među kompanijama koje traže besplatno zemljište je i Napred AD Novi Beograd, kao i Energoprojekt Holding.

Najviše zahteva podneo je Matijević. Ta firma želi da se upiše kao vlasnik državnog zemljišta širom Srbije – u Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Požarevcu, Smederevu, Kragujevcu, Kraljevu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare