Foto: Filip Kraničanic/Nova.rs

Direktor "Beogradskih elektrana" Rade Basta pozvao je sve topalne iz regiona, odnosno iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, da uzmu učešće u projektu "Otvoreni Balkan", kako bi se zajednički razgovaralo o pravcima izlaska iz trenutne krize, kao i o daljem razvoju energetskog sektora.

„Energija ne poznaje granice. Zapadni Balkan ima jedinstvenu priliku da redefiniše svoje energetske razvojne putanje. Hoćemo li uvoziti energente i zavisiti od geopolitičke stabilnosti područja bogatih fosilnim gorivima, ili ćemo iskoristiti natprosečno bogatstvo prirodnih resursa koji postoje u regionu?“, upitao je Basta.

On je istakao da je „Otvoreni Balkan“ do sada pokazao kao pragmatična formula kojom se dolazi do bržih rešenja u energetici.

Dodao je da više od polovine toplana u Srbiji koristi gas, ali je i dalje veliki procenat onih koje koriste ugalj i mazut, i da to mora da se promeni.

„U planu su modernizacija toplana, unapređenje usluga, ali i znatno veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Zapadni Balkan je deo je Evrope sa najbržim rastom i zato SAD moraju da podrže Zapadni Balkan koji ima potencijal da bude centar obnovljive energije, kao i da ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas“, naveo je u pisanoj izjavi direktor „Beogradskih elektrana“.

BONUS VIDEO – Da li je inicijativa Otvoreni Balkan početak evropeizacije balkanskih zemalja?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare