Foto:Shutterstock

Maksimalni kredit koji može da dobije privrednik uz garanciju države je do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a najviše tri miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, a kamatne stope su jednomesečni Belibor uvećan za 2,5 odsto za dinare, odnosno tromesečni Euribor uvećan za tri odsto za evre.

Pošto je trenutna vrednost dinarske kamatne stope – jednomesečni Belibor 0,92 odsto, to znači da će dinarski krediti da se odobravaju uz kamatnu stopu od 3,42 odsto.

Kod kredita vezanih za evre, situacija je sledeća: tromesečni Euribor trenutno je negativan, na nivou od -0,250. To znači da se krediti u evrima odobravaju po ceni od 2,75 odsto godišnje kamate.

Jedna od mera države za pomoć privredi tokom vanrednog stanja je garancija za kredita odobrene preko komercijalnih banaka. Reč je o dve milijarde evra novca koje su obezbedile banke za kredite malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Polovina ovog iznosa odobravaće se za refinansiranje starih dugova, a polovina za nove kredite za likvidnost. Država će bankama dati garancije za otplatu ovakvih kredita privrednika, u vrednosti do 80 odsto po odobrenom zajmu.

Ostali uslovi kreditiranja su – rok otplate od 36 meseci, uz uključeni grejs period od devet do 12 meseci.

Kako je saopštilo Udruženja banaka Srbije, banke „dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju  aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na  njenom što bržem prevazilaženju“.

„Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1 odsto“, rekao  je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.