Foto: Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta Goran Petković smatra da ne postoji jedan "krivac" za visoke cene, dok Bojan Stanić iz Privredne komore ističe da "Srbija ima predispoziciju za visoku inflaciju i da je to sistemska stvar".

Zašto je kod nas inflacija vrlo visoka, Stanić navodi da se to najbolje može videti na relaciji Srbija-Nemačka.

„Kod nas je prosečna inflacija 12, hrana 20, u Nemačkoj je šest, a hrana 11. A zašto je kod nas inflacija na višem nivou, zato što je učešće hrane u portošačkoj korpi 50 odsto, a u Nemačkoj je 15. Upravo je hrana ta koja inflaciju vuče naviše. I pritom su troškovi proizvodnje hrane kod nas skuplje, nego u Nemačkoj iz više razloga“, objasnio je Stanić u emisiji „Dan uživo„.

Na pitanje u čemu tražiti uzrok visokih cena, da li je to inflacija, da li su tome doprinele i marže ili je sve to međusobno povezano, Petković ističe da je teško naći jednog krivca i da ima više uzroka.

„Mi smo mala privreda, kada naši uvoznici i trgovci kupuju robu njihove nabavke su male u odnosu na nabavke velikih svetskih globalnih trgovaca. Logično je da će neke cene proizvoda, nabavne, pa onda i prodajne biti niže u zemljama kao što je Nemačka, Britanija ili Francuska. Mi zato moramo da težimo u EU da bi naši trgovci postali deo velikih sistema, da bi cene za njih u nabavci pale, a onda pale i za nas kupce“, smatra Petković.

Prema njegovim rečima, trgovci u Srbiji nisu maksimizirali profite više od pet odsto.

„Ako gledamo cenu, marža je maksimalno jedna četvrtina, trgovce možemo da krivimo makasimalno za tu jednu četvrtinu cene, a neko drugi čini prethodnu strukturu cene“, navodi.

Stanić ističe da je teret inflacije na stanovništvu i da stanovništvo treba da bude rasterećeno u jednom delu.

„Međutim, apsolutno ne možemo da budemo saglasni da teret tog rasterećenja treba da padne na privredu i u ovom konkretno slučaju na trgovinske lance, da tako kažemo na maloprodaju“, rekao je sagovornik N1.

Prema njegovim rečima „mi imamo predispoziciju da inflacija bude viša, što je sistemska stvar“.

„Mi imamo skupu proizvodnju, ali mi moramo biti oslonjeni na proizvodnju. I ono što je ključno mi moramo rešavati taj problem kontinuirano, ne možemo to da prepustimo uvozu. Problem kod trgovine je što se te cene vide, pre svega kod potrošača. Oni se ne udubljuje u to šta se sve dešava do te cene“, objasnio je Stanić.

Dirati u marže, kako ističe, po ovakvim slučajevima svako će uticati na likvidnost tih kompanija, a možda i u određenoj meri i na pad kvaliteta usluge, a možda i na zaposlenost.

Petković navodi da su najveće žrtve trenutne privredne situacije mali privredni poizvođači i da je teško predvideti da li će stati cene hrane domaćih izvora.

„Mislim da je uloga države da se bavi time da poveća stočni fond, da ne dozvoli smanjenje nekih osnovnih stada i da podrži te poizvođače. Sa podrškom tih proizvođača biće lakše i prerađivačima i trgovcima“, zaključio je Petković.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar