Protest poljoprivrednika: Potlačeni smo, a hranimo ovu zemlju
Foto: Nova.rs/video

Poljoprivrednici iz Batočine, Uba, Lapova i Rače izašli su juče ujutru na ulice sa traktorima. Od države traže smanjenje cena dizela i mineralnog đubriva, kako bi mogli da obave prolećnu setvu pšenice. Još jedan problem sa kojim se poljoprivrednici suočavaju je smanjenje subvencija za poljoprivrednike od strane države.

Prema rečima poljoprivrednika iz Uba, stanje je neizdrživo – cena đubriva iznosi evro po kilogramu, a ukoliko žele da kupe 100 kilograma, potrebno je da prodaju tri ara zemlje.

Srpski poljoprivrednici kažu da su nemoćni pred naletom poskupljenja osnovnih resursa koji su im potrebni za proizvodnju, pre svega ogorčeni su zbog cene nafte i mineralnog đubriva.

Svoj bes prvo su počeli da izražavaju po specijalizovanim grupama za poljoprivrednike na društvenim mrežama, a zatim i da se spontano okupljaju u različitim mestima Srbije.

Protest poljoprivrednika kod Kraljeva Foto: Nova.rs

Prema podacima sa sajta subvencije.rs, za deset godina vladavine Srpske napredne stranke, iznos subvencija spao je sa 14.000 na 4.000 dinara po hektaru zemlje.

„Tražimo povećanje subvencija, odnosno vraćanje onoga što je ratarima oduzeto ranijim uredbama. Konkretno, tražimo 200 evra po hektara za biljnu proizvodnju po hektaru za površine do 100 hektara i tražimo 60 litara nafte po hektaru bez akcize za poljoprivredike koji obrađuju do 100 hekatra zemlje“, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Kako poljoprivrednici naglašavaju, njihovi zahtevi nisu nerealni, a kada se stanje u državi uporedi sa regionom, srpski poljoprivrednici su u najnezavidnijem položaju.

U razgovoru za „Novu“, Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, rekao je da se poljoprivrednici suočavaju sa problemima od kako je Srpska napredna stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem došla na vlast.

„Oni su odmah, pre 10 godina, spustili subvencije sa 12.000 na 4.000 po hektaru. Dakle, odmah su „udarili“ na poljoprivredu, posebno na ratare, a situacija se postepeno pogoršava svake godine“, kaže Bulatović, objasnivši da vlast već čitavu deceniju forsira velika poljoprivredna gazdinstva.

S druge strane, mala poljoprivredna gazdinstva, kakvih ima po selima u čitavoj Srbiji, čekaju na preniske subvencije i po dve ili tri godine.

Previsoke cene kukuruza, premiksa i različitih žitarica dovode do toga da poljoprivrednici nemaju nikakvu korist. Naime, pravo na subvenciju imaju poljoprivrednici koji drže minimum tri krave, a one su, prema rečima našeg sagovornika, izuzetno male. Podsticaji za mleko su posebno niski, a kasne nekoliko meseci.

Dejan Bulatović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Lično je Aleksandar Vučić rekao da će postojati premija za mleko od strane države, a to se nikada nije desilo. Branislav Nedimović je govorio da će u poljoprivredi sve biti bolje, a ljudi i dalje bacaju paradajz i krompir, đubrivo je poskupelo za 200 odsto. Najveći problem je što Vlada nema nikakvo rešenje za situaciju u kojoj se nalazimo“, objašnjava Bulatović.

Prema njegovim rečima, rešenje se krije u otvaranju fabrike đubriva u Srbiji, jer se poljoprivredni inputi uvoze više nego ikad, a zemlja se daje u zakup ili prodaje strancima. Semenja nema dovoljno, a ono koje je dostupno – preskupo je, a ista situacija je sa đubrivom i hemijom za zaštitu poljoprivrednih proizvoda i zato je proizvodnja u Srbiji neophodna.

„Država mora da bude partner, a ne samo da obećava i uzima porez“, naglašava sagovornik „Nove“, dodajući da je neophodno da svako, makar držao jednu kravu ili ovcu, ima pravo na subvencije, i to je način na koji država pomaže poljoprivrednicima.

„Narod je kivan – ministra Nedimovića vide kao manekena, ne meša se u svoj posao. Bavi se koronom i dočekivanjem gostiju iz inostranstva, ali ne mari za naša sela. Poljoprivrednici kažu da nije ni dobrodošao“, priča Bulatović.

Bulatović se osvrnuo i na cene goriva, koje su sve više, i objasnio da država mora da obezbedi poljoprivrednicima gorivo bez akciza, takozvano „plavo gorivo“.

BONUS VIDEO Kako je Srbija poklonila fabrici Linglong hektare obradivog zemljišta i milione evra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare