Foto: Screenshot/Utisak nedelje

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podelu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije posle ukidanja vanrednog stanja nazvao je večeras ironično "najboljoma merom" koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Objašnjavajući zašto tako misli, on je rekao da će tih 100 evra biti isplaćeno kada se ukine vanredno stanje, „a kad se ukine vanredno stanje nastavljaju da teku rokovi za izbore, što znači da će pare da legnu na račun 10 dana pred izbore“.

„Pa kud‘ ćeš bolju meru“, upitao je Ćulibrk gostujući u „Utisku nedelje“ Olje Bećković.

On je dodao i da će 100 evra dobiti svako ko do tada napuni 18 godina, a to znači da stiče pravo da bude upisan u birački spisak.

“ Vrlo jednostavno, a sa ekonomijom to blage veze nema“, rekao je Ćulibrk

Prema njegovom mišljenju, podela po 100 evra može uvećati spoljnotrgovinski deficit, obzirom da građani za taj novac mogu da kupe i robu iz inostranstva.

Ako mislite da podstaknete domaću privredu postoji bolji način da to uradite, ljudima podelite vaučere kojima možete da kupite samo domaću robu, objasnio je glavni urednik NIN-a.

„Problem je sada što mi u martu imamo rast tražnje od 60 odsto… Nije problem (strane) tražnje, već ponude. Zato što je proizvodnja stala, zato što su pokidani lanci snabdevanja. Tih 600 miliona evra može da se upotrebi da se pomogne domaćoj privredi (na drugi način)“, kazao je Ćulibrk.

On je podsetio da je vlada kojom predsedava Ana Brnabić u decembru uzela 12 milijardi dinara iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dala Putevima Srbije i to mesec dana pred pandemiju koronavirusa.

„Koliko je novca vanredno bez rebalasna budžeta, internim preraspodelama od Ministarstva zdravlja otišlo Vulinu da bi on kupovao Alo, Kurir, Srpski telegraf, Informer i delio po Sajmu“, upitao je Ćulibrk.

To je ono što mene najviše brine i nervira u ovoj situaciju kada treba da se vodi računa, da se zaštite životi ljudi, zaključio je Ćilibrk.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram