Zoran Đorđević nedavno je ostao bez direktorske fotelje u “Pošti Srbije”, ali nije dugo bio bez funkcije. On je sada imenovan za specijalnog savetnika generalnog direktora, a na ovoj funkciji primaće više od 2.000 evra mesečno. Za tri godine njegovog direktorskog mandata mnogo smo toga videli - od štrajkova, preko rasipanja novca, do milionske tužbe.

Zoran Đorđević, doskorašnji v.d. direktora “Pošte Srbije”, postavljen je na mesto specijalnog savetnika generalnog direktora. Kako se vidi u njegovoj imovinskoj karti, promenjenoj pre desetak dana, on na novom radnom mestu zarađuje 240.000 dinara mesečno, samo 7.000 manje nego što je primao kada je bio direktor, i 8.000 manje od aktuelnog direktora.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Đorđević je na funkciji v.d. direktora ovog javnog preduzeća bio do maja ove godine, kada je u njegovu fotelju seo Zoran Baki Anđelković, dugogodišnji socijalista koji je nekoliko dana pre nego što je postao novi direktor zvanično isključen iz redova SPS.

Iako je direktor promenjen, visoka funkcija za Đorđevića bila je očekivana, s obzirom na to da je i ranije prelazio iz resora u resor, pa je tako pre nekoliko meseci, u trenutku kada ga je i Vučić krititikovao zbog lošeg vođenja „Pošte“, pominjan kao novi ambasador u Ljubljani, ali nije dobio agreman.

Čime je Đorđević zaslužio mesto specijalnog savetnika?

Iako visoka funkcija ovog istaknutog člana vladajuće SNS nije iznenađujuća, ne može se ignorisati činjenica da je za vreme njegovog upravljanja “Poštom”, ovo javno preduzeće pratio “loš glas” – nezadovoljni radnici su štrajkovali, novac se rasipao, a vodili su se i sudski sporovi.

PROČITAJTE JOŠ

Radnici Pošte su, podsetimo, krajem prošle godine nedeljama štrajkovali, nezadovoljni uslovima rada i niskim platama, a u sve se umešao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je javno iskritikovao Đorđevića i okrivio ga za opšte nezadovoljstvo zaposlenih.

Mandat Đorđevića na čelu “Pošte” obeležilo je i trošenje ogromnih suma novca na najrazličitije stvari – 65.000 evra za televizijski spot za reklamiranje nove aplikacije, šest miliona za elektrovozila, a novac je davao i na oglašavanje u dnevnim listovima bliskim vlasti, skupe paketomate, nove mobilne telefone…

Ipak, verovatno najbizarnija stvar na koju je Pošta dala novac je ogromna novogodišnja mašna, koja je, prema rečima radnika, koštala barem milion dinara.

Sumnjiva nabavka mašine

Jedna od najupečatljivijih nabavki na koju je “Pošta” dala ogromni iznos novca bila je svakako nabavka mašine za štampanje koverti, a posao je bio vredan čak 2,4 miliona evra. Možda ništa ne bi bilo sumnjivo, da u pitanju nije bila nabavka polovne mašine, a da je u tom trenutku potpuno nova mašina mogla da se kupi za tri puta manje novca – oko 800.000 evra.

„Pošta“ je kasnije navela da je procenila vrednost nabavke na osnovu nove, a cenu je pravdala visokim troškovima transporta.

Tužba od Izraelaca

Tokom Đorđevićevog mandata, preduzeće “XYA Dorćol” tužilo je JP Pošta Srbije i firmu “FPM Agromehanika” i zatražilo “ispunjenje obaveza” u iznosu od čak 6,1 milion evra, što je otkrila “Nova” u februaru ove godine. Tužba je stigla početkom januara, a pokrenula ju je kompanija iza koje stoji izraelski kapital, a koja je deo iste grupacije koja gradi luksuzne komplekse na mestu Depoa i bivše američke ambasade u Ulici kneza Miloša.

Zoran Đorđević Foto: Milos Tesic/ATAImages

“Nova” je tada pokušala da sazna o kakvom je ugovoru reč i zašto je došlo do tužbe, ali od “Pošte” nismo uspeli da dobijemo odgovore.

Vlasnik firme koja je tužila “Poštu” je Izraelac Josef Avrahami.

Inače, Zoranu Đorđeviću je ova pet po redu funkcija. Najduže se zadržao na mestu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, a bio je i ministar odbrane, kao i ministar za rad.

BONUS VIDEO Šta donosi Baki Anđelković, čovek za sve sisteme Pošti Srbije: Kako je javno preduzeće uspelo da preplati 95 električnih vozila i to 20.000 evra po komadu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare