Račun kompanije Vincula Biotech Group, u suvlasništvu Džihana Abazovića, brata odlazećeg crnogorskog premijera Dritana Abazovića, u kojoj blokiran je zbog duga većeg od milion evra. Iako je Džihan Abazović prvi čovek koji većini ljudi padne na pamet kada se spomene ova kompanija, najveći udeo u vlasništvu ima jedna kiparska firma, a potom i Društvo za trgovinu Robne kuće DOO Beograd, čiji je jedini vlasnik Milija Babović. Deo grupacije je i Opšta bolnica “Biocell Hospital” u kojoj radi partnerka premijerke Ane Brnabić.

U registru dužnika u prinudnoj naplati NBS vidi se da je račun ove firme u blokadi za ukupan iznos od 142.799.087,12 dinara, što je oko 1.217.500 evra.

Blokada traje od 9. avgusta.

Mada je većini prva asocijacija na “Vincula Biotech Group” Džihan Abazović, specijalista urgentne medicine i brat odlazećeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića, on zapravo ima samo jedan odsto vlasništva.

Džihan Abazović Foto: Nova S

Najveći udeo u vlasničkoj strukturi zapravo ima kiparska firma “Ensifolia limited”.

Ova firma “drži” 75 odsto vlasništva “Vincule”.

PROČITAJTE JOŠ

Možda je najveće izneđenje, drugi najveći vlasnik. Naime, sa 15 odsto vlasničkog udela, je Društvo za trgovinu robne kuće DOO Beograd.

Preko te firme, svoj vlasnički udeo u “Vinculi” zapravo ima biznismen Milija Babović.

Od mode do otmice 

Babović je svoju preduzetničku karijeru započeo kada je otvorio “Fashion company”, koja je u Srbiji zastupnik svetski poznatih modnih brendova.

Milija Babović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Takođe je suvlasnik autlet centra u Inđiji, kompanije “Victoria Group”, kao i vlasnik “Fundamentuma”, u čijem je vlasništvu Tržni centar u Nišu.

Ljubitelji sporta Babovića znaju i kao bivšeg člana upravnog odbora Fudbalskog saveza Srbije i aktuelnog člana Upravnog odbora KK Partizan.

Takođe, portal Nova.rs u martu ove godine saznao je da je Babović bio zainteresovan da se nađe na čelu FK Partizan.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pre više od 20 godina, krajem marta 2002, Babović je kidnapovan na Južnom bulevaru u Beogradu, a kako je tada svedočio, otmičari su mu skinuli farmerke, košulju, kaiš, sat i jaknu, a uzeli su mu i 1.800 evra koje je imao u džepu.

Šest godina kasnije, 2008, za ovo delo osuđeni su pripadnici zemunskog klana.

Šta povezuje Abazovića i premijerkinu partnerku?

U vlasništvu “Vincule” čiji je račun sada u blokadi je Opšta bolnica “Biocell Hospital”, zdravstvena ustanova koja povezuje Džihana Abazovića i partnerku premijerke Ane Brnabić, Milicu Đurđić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, kako se navodi na sajtu BioCell-a, Abazović, pored toga što ima udeo u vlasništvu firme koja drži ovu bolnicu, radi u lekarskom timu ove ustanove kao specijalista urgentne medicine.

Partnerka premijerke Srbije, Milica Đurđić, u ovoj ustanovi ne načelnica radiologije.

Milica Đurđić i Ana Brnabić
Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“BioCell” se prvi put našla u žiži javnosti prošle godine, kada su crnogorski mediji objavili da Abazović i Đurđić postaju suvlasnici klinike koja će biti otvorena u zgradi nekadašnjeg BIGZ-a. Abazović je ove navode demantovao, rekavši da su oni “izmišljotina”, a da Đurđić samo radi za bolnicu.

NAPOMENA: Portal Nova je izmenio delove teksta u kojem je navedena netačna informacija da udeo u vlasništvu Biocell bolnice imaju „Robne kuće Beograd“. Naime, vlasništvo ima Društvo za trgovinu Robne kuće DOO Beograd, u kojem 100 odsto vlasništva ima biznismen Milija Babović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare