Sasvim je izvesno da će cena kafe od 1. jula biti veća u srpskim marketima i prodavnicama. Veleprodavci su za sada dobili nove cenovnike od kompanije "Atlantik grupa" za brendove poput "grand" i "doncafe", a kako Nova.rs istražuje, beogradske pržionice su već podigle cene ovog napitka za 40 dinara. I to nije kraj jer kako u jednoj pržionici objašnjavaju, nova cena traje do isteka zaliha, a onda sledi generalno poskupljenje.

Vest da će za manje od mesec dana tačnije od 1. jula cena omiljenog napitka u Srba biti veća, zabrinula je sve ljubitelje kafe.

Iako su mislili da ima još vremena do toga, pojedine beogradske pržionice dokazale su da nema s obzirom da su već juče podigle cene kafe.

Tako je u jednoj od njih za kilogram kvalitetne kafe sada potrebno izdvojiti 1.290 dinara.

„Gazda je podigao cenu kafe na 1.290 dinara po kilogramu, dakle za 40 dinara i to nije sve. Ova cena će biti na snazi do isteka zaliha, a onda će doći do nove cene, kao i svi što će uraditi“, objašnjava radnica iz jedne beogradske pržionice kafe.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje zašto je do poskupljenja došlo pre 1. jula kada je najavljeno, radnica odgovara da je tako „gazda odlučio“.

„Ali postoje različite vrste kafa i cene u skladu s njima. Svakako, i pored poskupljenja sirovina za proizvođače od 40 do 60 odsto, rast cena ka potrošačima brendova koji se najviše prodaju na tržištu neće biti ni približno u onoj meri o kojoj se spekuliše. Takođe, uvek postoje i akcijski popusti koji umeju da snize cenu još više“, kaže ona.

Ovog trenutka pakovanje kafe od 100 grama domaćih proizvođača košta od 140 do 210 dinara.

Šta kaže „Atlantic grupa“

Informaciju o poskupljenju kafe „Atlantik grupa“ komentariše kao opravdanu, piše „Politika“.

„Generalno govoreći, i dalje poslujemo u okruženju visokih cena sirovina i usluga. U slučaju kafe, uglavnom, usled slabije berbe, logističkih problema s pristizanjem brodova, male raspoloživosti kafe na spot tržištu, involviranosti fondova na berzama. Konkretnije, kod arabike je zbog logističkih problema dostava kafe iz Brazila kasnila od kraja 2023. Fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kafe i podigli nivo berze, a time i cenu arabike na visok nivo“, navode oni.

Dodaju da kod robuste postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti u 2024. zbog nepovoljnih vremenskih uslova u zemljama porekla dva najveća dobavljača Vijetnama i Indonezije, koji su zbog toga podbacili s berbama.

Na visoke cene utiču i izazovi u transportu poput napada na tranzitne brodove, produženog vremena transporta za dvostruko i više.

„Iako je nemoguće internim uštedama poništiti kretanja na svetskim berzama sirovina, mi smo i do sada maksimalno vodili računa o tome da teret poskupljenja u čitavom lancu poslovanja ne prenesemo, svakako ne većim delom, na potrošače – navode u „Atlantic grupi“, a prenosi „Politika“.

BONUS VIDEO: Doručak prve dame Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare