Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Litar ulja skuplji je od 200 dinara, a u nekim velikim trgovinskim lancima dostiže i 225 dinara. Od početka prošle do kraja jula ove godine zejtin je, prema podacima zvanične potrošačke korpe, poskupeo za 45 odsto, a za prosečnu platu sada možemo da kupimo 84 litra manje nego pre godinu dana.

U velikim trgovinskim lancima cene jestivog suncokretnovog ulja se kreću od 164,99 dinara, koliko košta najjeftinije pakovanje, pa do 224,99 dinara, koliko dostiže cena popularnijih proizvođača zejtina.

Ona ukazuje da, pored toga, treba imati u vidu da je cena sirove nafte protekle sedmice bila na najvišem nivou u prethodne tri godine.

„To donekle ima uticaja i na rast cena jestivih ulja. I cena palminog ulja je u porastu“, rekla je direktorka „Žita Srbije” Sunčica SavovićSavović, prenosi Beta.

Cena ulja će poskupljivati sve dok narod bude imao para to da plaća, tvrdi u izjavi za Novu ćlan Naučnog društva ekonomista Srbije i Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan.

„Po ovom kako predsednik Srbije govori, uvek imamo para, ali to je sada druga tema“, kaže Gulan i tako odgovara na naše pitanje dokle će narodni džep moći da trpi to opterećenje.

Naš sagovornik primećuje da se država trenutno dvoumi između privremene suspenzije carina na uvoz ulja i intervencije iz robnih rezervi.

„Otkupna cena suncokreta koja je prošle godine plaćana seljacima bila 38 dinara po kilogramu, a poslednji berzanski izveštaj pokazuje da je cena dostigla 65 i 45 dinara po kilogramu“, navodi Gulan.

I Goran Papović iz Udruženja potrošača smatra da je sada momenat kada bi Srbija trebalo da se opredeli, da li će potegnuti zalihe ulja iz robnih rezervi.

„Ako dođe do nenormalnog i monopolskog ponašanja na tržištu, onda je država dužna da interveniše sa robnim rezervama. Ako dođe do poremećaja na tržištu, onda država treba da interveniše. Pitanje je trenutka kada bi država za time trebalo da posegne, kako bi se umirilo tržište i izbegle spekulantske radnje“, kaže Papović.

On napominje da postoji i solucija koju niko ne voli, a to je da se administrativnim putem interveniše na tržištu.

Prisetili smo se i onih nemilih vremena kada smo taložili rezerve namirnica.

„Mislim da su prošla ona vremena da mi gomilaju zalihe. Nema potrebe da se kupuju litre i litre zaliha, jer država ima mogućnost da interveniše“, poručuje naš sagovornik.

On apeluje da se uspostavi bolja kontrola, jer tvrdi da je ulje po nabavnoj ceni oko 90 – 100 dinara.

„Sada ga prodajete po 200 dinara i to na akciji“, primećuje Papović.

Ima li kraja poskupljenju?

Stabilizacija cena je moguća tek posle berbe, odnosno žetve, koja još nije završena.

„Žetva suncokreta nije gotova ni u Rusiji, ni u Ukrajini, a to su dve zemlje koje su najveći svetski proizvođači. Biće okončana početkom novembra. A, tek nakon toga, jer je potrebno neko vreme da se taj suncokret preradi i ulje dospe na svetsko tržište, moguće je očekivati eventualnu stabilizaciju cena“, rekla je za portal N1 Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“.

Oglasio se i ministar

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je cena ulja „skočila“ zbog toga što je porasla i cena sirovog suncokreta od koga se ulje proizvodi.

Nedimović je za televiziju Prva rekao da su cene ulja sada od 165 do 205 dinara po litru.

„Kada cena ulja skoči 10 dinara, pošto prosečno jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je četrdeset dinara. Pa to nije ni pola espresa u kafiću“, kazao je Nedimović.

On je naveo da je cena sirovog suncokreta bila 36 dinara po kilogramu, dok je danas oko 60 dinara, i dodao da cena ulja nije povećana proporcionalno ceni sirovog suncokreta, već manje.

„Prošle godine znam da je ulje koštalo između 120 i 140 dinara, sada od 165 do 205 dinara. Činjenica je da je došlo do skoka, ali to prati input“, ocenio je Nedimović.

Dodao je i da su cene svih žitarica „podivljale“, što je, prema njegovim rečima, dobro za Srbiju i poljoprivrednike.

Kako su rasle cene

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema zvaničnim podacima o vrednosti Potrošačke korpe, koju redovno objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, litar ulja je poskupeo sa 121,81 dinar, koliko je vredeo u januaru 2020. na 176,76 dinara, prema poslednjim dostupnim podacima za jul 2021. To je poskupljenje za 45 odsto.

U julu 2018. godine za prosečnu platu u Srbiji moglo je da se kupi više od 400 litara rafinisanog jestivog suncokretovog ulja. Godinu dana kasnije isto tako.

U julu prošle godine za prosečnu platu od 60.029 dinara mogli smo da kupimo 450 litara zejtina.

U julu ove godine – svega 366 litara. A prosečna plata je bila za 4.702 dinara veća i iznosila je 64.731 dinar. Pri tome, prosečan srednji kurs evra je gotovo isti – 117,56 u julu ove, naspram 117,59 u julu prošle godine.

BONUS VIDEO: Anketa sa kupcima na pijaci Zeleni venac

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar