gas i računica
Foto:Shutterstock

Ukoliko se pad cena prirodnog gasa na berzama u Evropi nastavi, a eksperti za energetiku tvrde da će do toga sigurno doći, “plavi energent” kupljen na međunarodnom tržištu će tako postati jeftiniji nego onaj koji Srbija kupuje od Rusije po unapred dogovorenim cenama.

U tom slučaju, povlašćene cene gasa koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom pretvorile bi se u suprotnost odnosno javno preduzeće “Srbijagas” bi za njih plaćao više nego da ga kupuje na evropskim berzama.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da u ovom trenutku to ipak nije slučaj jer je aktuelna cena gasa na berzama 100 evra po megavat satu što je i dalje za oko dva i po puta više nego što Beograd plaća Moskvi po osnovu dugoročnog ugovora.

Ta cena je veća i od one po kojoj Srbijagas od Gasproma kupuje dodatne količine za potrošače u Srbiji, a reč je o jednoj trećini ukupnih potreba domaćinstava i privrede u našoj zemlji.

U ovom trenutku po dogovorenoj ceni predviđenoj ugovorom Srbijagas za ruski “plavi energent” plaća 420 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Za dodatne količine cena je oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Obe cene su i dalje niže od aktuelne na evropskim berzama koja iznosi 1.052 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

PROČITAJTE JOŠ

Skladišta gasa u Evropskoj uniji popunjena su skoro u potpunosti, pa tankeri sa tečnim prirodnim gasom koje su evropske zemlje kupovale za svoje potrebe nemaju gde da istovare teret, zbog čega cene naglo padaju.

„Zbog takve situacije cena gasa će u narednom periodu biti sve niža i očekivano je da u jednom trenutku čak dostigne vrednosti oko 0 evra. Razlog zbog čega je došlo do toga je taj da su zemlje Evropske unije naručivale količine gasa koje prevazilaze raspoložive skladišne kapacitete. Zbog toga ne mogu da skladište tečni gas i biće prinuđene da ga preprodaju po znatno nižoj ceni Kini i drugim azijskim zemljama“, objašnjava Vuletić koji je siguran da će cena opadati i dalje sve do nivoa nule.

Prema njegovim rečima, do ovakve situacije je došlo zbog neracionalne kupovine gasa sa svih strana od strane zemalja Evropske unije.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Evropske kompanije pojačavaju bezbednost oko gasovoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar