Foto: Shutterstock; Nova .rs

Nakon dvomesečnog ograničenja izvoza, Vlada je donela odluku da budu povećane kvote za izvoz pšenice i brašna. Proizvođači brašna upozoravali su da je odluka o zabrani izvoza loša i da je dovela do toga da se u mlinovima stvore zalihe. Sada, iako zadovoljniji poslednjom odlukom, kažu da sa nestrpljenjem čekaju vest o ukidanju ograničenja izvoza.

Oko 17 miliona evra ili izvoz od oko 40.000 tona brašna – toliko su proizvođači brašna izgubili zbog odluke koja je prethodna dva meseca bila na snazi da plasiranje tog proizvoda bude ograničeno.

Zabrinuti zbog zaliha koje su se stvorile, pozdravljaju odluku Vlade o povećanju kvota za izvoz, ali sa nestrpljenjem čekaju da ograničenje izvoza bude u potpunosti ukinuto.

„U subotu je već Ministarstvo poljoprivrede delilo saglasnosti – originale, ko je preuzeo u subotu, danas već može da tovari kamione i da vozi u inostranstvo prema kupcima. Carina je obaveštena, dobili su original saglasnosti koje će prikazati carini, dakle od danas izvoz brašna teče nesmetano“, rekao je Zdravko Šajatović iz Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ i dodao:

„Vlada je prihvatila, konačno, predlog Žitounije koji smo mi dali još početkom marta – da se izvoz brašna stavi na slobodan režim i to će biti od šestog meseca pa na dalje.“

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Mogu li proizvođači brašna, ulja, žita i kukuruza i trgovci da nadoknade izgubljeno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar