Foto:Nemanja Jovanović

Firma “Poš Propertis”, koja je u stopostotnom vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, duguje 32,9 miliona dinara ili skoro 300.000 evra državi na ime poreza. Zbog toga je početkom oktobra na više od 100 njegovih parcela i objekata u Surčinu Poreska uprava stavila zabranu raspolaganja, odnosno prodaje.

Stanko Subotić, srpski biznismen sa švajcarskim pasošem, godinama je u medijskoj ilegali, ali i dalje posluje u Srbiji. Jedna od njegovih firmi je i “Poš propertis”, koja se bavi kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina.

Formalno je njen vlasnik kompanija “Emerging markets investments S.A.” iz Luksemburga, ali se u bazi stvarnih vlasnika navodi da u njoj 100 odsto udela ima Stanko Subotić.

U vlasništvu te firme je, inače, 147 parcela i objekata u Surčinu i to u neposrednoj blizini aerodroma “Nikola Tesla”. Reč je o zemljištu čija površina prelazi više od 83 hekatara i koje bi verovatno zbog projekata koji se trenutno realizuju moglo u nekom trenutku da bude atraktivno za prodaju.

Međutim, Poreska uprava je na tu Subotićevu imovinu stavila “zabranu raspolaganja, otuđenja, opterećenja nepokretnosti ili stavrnih prava na nepokretnosti, kao i zabranu izvršenja od strane trećih lica”. To se navodi u zabeležbi u Katastru, koja je stavljena 1. oktobra. U njoj piše da je reč zapravo o meri obezbeđenja naplate potraživanja prema pokreskom obvezniku – firmi “Poš propertis”.

Iz zabeležbe proizilazi da Subotić nije platio poreske obaveze koje su dospele na naplatu 4. jula ove godine i to u iznosu 32.971.864 dinara, što je oko 282.000 evra.

O vrednosti zemljišta koje poseduje ovaj biznismen može da se spekuliše. Kako je pisao KRIK u martu 2021, Subotić je prodao neke svoje parcele u Surčinu u blizini aerodroma Nikola Tesla za 47 miliona evra. Kako se navodi u tekstu, koncesionar Vansi je Subotiću platio zemlju čak četiri puta više od toga koliko je njena cena bila navedena u prilogu ugovora o koncesiji do kog je došao KRIK.

Cene zemljišta u Surčinu porasle su i zbog projekta EXPO 2027. Za potrebe pripremanja te međunarodne izložbe, izgradnje paviljona, kao i Nacionalnog stadiona, država je prinuđena da izvrši eksproprijaciju zemljišta, odnosno da deo otkupi od privatnih firmi i fizičkih lica. Kako je objavila Radio Slobodna Evropa, sada hektar zemljišta u tom delu beogradskog predgrađa košta pola miliona evra.

Foto:Nemanja Jovanović

Toliko je plaćeno zemljište, koje je 2018. prodato arapskoj kompaniji Al Dahra, a kada je država toj međunarodnoj korporaciji jedan hektar naplatila 4.700 evra. Dakle, zemljište u Surčinu sada košta 100 puta više.

Osim firme Poš propertis, Stanko Subotić je vlasnik ili suvasnik još najmanje četiri firme – Poš nekretnine, D trade, Sistem nekretnine i Zeleni horizont. Neke od njih osnovane su u skorije vreme, a bave se trgovinom, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, kao i kupovinom i prodajom nekretnina.

Prodaja aviona Nikoli Petroviću

Subotić je u svom vlasništvu imao i avio kompaniju “Air Posh”, ali ju je prodao Nikoli Petroviću, biznismenu i kumu Aleksandra Vučića. Kako je pisao KRIK, firma je prodata za svega 100.000 evra, iako samo avion koji poseduje vredi više od pola miliona evra. Posao je sklopljen preko ofšor firme koja je registrovana u Luksemburgu.

Nikola Petrović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Subotiću se inače sudilo zbog sumnje da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Sedam godina u bekstvu

Prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda, koja je ukinuta, Subotić je bio je osuđen na šest godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od godinu do pet godina zatvora. Drugom prvostepenom presudom, koja je izrečena 18. jula 2014. godine, svi optuženi su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. Godine. Kako je objavio N1, prvosnažno je oslobođen optužbi u decembru 2015, zbog nedostatka dokaza.

Subotić je sedam godina bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda koja potom obrisana. Prethodno je u više navrata nudio višemilionsko jemstvo do čak pet miliona evra, ali je sud to odbijao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare