Foto:Serbia Zijin Copper

Iz postrojenja za odbakrivanje otpadnih rastvora i tretman otpadnih voda "uhvaćeno" je, pa opet vraćeno u borsku Topionicu, oko 240 tona bakra.

„Bakar koji je „spasen“ po aktuelnim cenama vredi oko 2,2 miliona dolara, što znači da se ulaganje u ova dva pogona isplatilo i sa ekonomskog, ali i sa ekološkog aspekta , kaže Ljubiša Stamenković

Dva mala postrojenja u sastavu borske Elekrolize bakra, jedno za odbakrivanje otpadnih rastvora i drugo za tretman otpadnih voda, obavila su tokom prošle godine veliki posao. Spasila su nemalu količinu bakra, koja bi inače sa otpadnim vodama i rastvorima otišla u nepovrat. Reč je o 240 tona “uhvaćenog” crvenog metala, koji po aktuelnim berzanskim cenama vredi oko 2,2 miliona američkih dolara.

Foto:Serbia Zijin Copper

Postrojenje za odbakrivanje otpadnih rastvora iz kompletne Elektrolize, uključujući i „Zlataru“, u toku prošle godine „izvuklo“ je iz tih rastvora 170 tona bakra. Taj bakar bi u najboljem slučaju završio u postrojenju otpadnih voda borske Topionice i rafinacije, a verovatno bismo ga izgubili potpuno, jer ne bi bio iscrpljen iz rastvora i kao takav vraćen u Topionicu. Postrojenje za preradu otpadnih voda, koje na hemijski način dalje tretira otpadne vode iz Elektrolize i Fabrike za dobijanje zlata „izvuklo“ je još dodatnih 70 tona bakra, pa može da se kaže da su ova dva mala postrojenja ostvarila veliki doprinos radu TIR-a tokom 2020. godine. Jer, 240 tona bakra vredi oko 2,2 miliona dolara, što znači da se ulaganje u njih isplatilo i sa ekonomskog, ali i sa ekološkog aspekta“, kaže rukovodilac linije bakra u borskoj Elektrolizi Ljubiša Stamenković.

Borski elektrolitizeri trude se da ostvare što veću proizvodnju i daju „katodu više“, ali uspešno obuzdavaju i visoke troškove metalurške prerade. Sve poslove reparacije elektrolitičkih „kada“ i remonte opreme, uređaja i agregata uglavnom obavljaju sopstvenim snagama i uz retke angažmane takozvanih trećih lica. Na taj način, kako ističe Ljubiša Stamenković, daju doprinos ukupnom smanjenju troškova poslovanja borske Topionice i rafinacije bakra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare