Nikola Petrović Foto:Vesna Lalić

Nikola Petrović proširio je svoje imanje na Dedinju, pošto je na javnoj licitaciji kupio parcelu Grada Beograda za oko 840.000 evra, nakon što su preostala dva zainteresovana kupca odustala nakon prvog kruga licitiranja, piše BIRN.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, kako prenosi BIRN, kupio je parcelu od 799 kvadratnih metara na Dedinju za 98,4 miliona dinara na današnjoj javnoj licitaciji u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Novostečena parcela nalazi se odmah pored njegove vile, koja je izgrađena tokom 2018. godine i za koju javnost zna odranije nakon pisanja portala KRIK.

Foto: Vesna Lalić; Nikola Petrović

Parcela koju je na licitaciji kupio Petrović, do danas je bila u vlasništvu Grada Beograda, a prodata je javnim nadmetanjem organizovanim nakon što je u maju ove godine objavljen oglas da se pomenuti plac na opštini Savski venac prodaje po početnoj ceni od 98.353.216,61 dinara, piše BIRN.

Iako su se na licitaciji pojavila još dva učesnika, koja su prihvatila početnu cenu, oni su odustali od kupovine odmah nakon što je u prvom krugu licitiranja cena povećana za nešto manje od 50.000 dinara. Tako povećanu cenu jedini je prihvatio Nikola Petrović, odnosno advokat koji ga je zastupao u postupku kupovine, koji je Stevu Marušiću, predsedniku Komisije za sprovođenje postupka otuđenja nepokretnosti u svojini Grada Beograda javnim nadmetanjem, rekao da će njegov klijent kupljeno zemljište isplatiti jednokratno.

Nadmetali se Nikola Petrović, Petar Grujić i Ivan Trifunović

Osim Petrovića, za plac na Dedinju se nadmetala i firma Amani invest, u vlasništvu Petra Grujića. Firma je osnovana 2022. godine i registrovana je za iznajmljivanje iznajmljenih i vlastitih nekretnina.

Petar Grujić sin je privrednika Branislava Grujića, koji je široj javnosti najpoznatiji po tome što je njegova firma izgradila poslovno-stambeni kompleks West 65 na Novom Beogradu, a u okviru njega i drugu po visini zgradu u Beogradu, koja ima 40 spratova i visinu od oko 155 metara, navodi BIRN.

Inače, Branislav Grujić je jedan od najpoznatijih i najbogatijih privrednika u državi, a poznat je i po tome što je njegovu firmu Railway city iz Beograda, kako su mediji pisali, Republička direkcija za imovinu odabrala za privatnog partnera za zajedničku izgradnju zgrade Glavne železničke stanice u Beogradu i popratnih sadržaja.

Drugi učesnik nadmetanja za parcelu u Čakorskoj ulici na Dedinju bio je Ivan Trifunović, koji je privatni investitor, kako je za BIRN rekao njegov zastupnik, advokat Maksim Milošević.

Bilo je predviđeno da se u prvom licitacionom krugu početna cena od oko 98,35 miliona dinara poveća na 98,4 miliona, a da se u svakom narednom licitacionom krugu, cena parcele povećava za 100.000 dinara. Međutim, već nakon prvog povećanja od oko 450 evra, dvoje učesnika je odustalo, a ponuđenu cenu prihvatio je samo zastupnik Nikole Petrovića.

N jedan od dvojice učesnika, koji su od kupovine odustali, nisu imali primedbe na postupak licitacije održane danas u Direkciji za gradsko-građevinsko zemljište.

Placevi Petrovića i Veselinovića na Dedinju

BIRN je već pisao o novim investicijama Nikole Petrovića na Dedinju. On je u martu ove godine postao vlasnik još dve parcele od skoro četiri hiljade kvadrata, koje se nalaze takođe u neposrednoj blizini Petrovićeve odranije poznate dedinjske vile. Prethodni vlasnik te dve parcele, koje su u martu postale svojina Nikole Petrovića, bilo je preduzeće Danica park Davora Macure, vlasnika Alta banke, koji je često povezivan sa Srpskom naprednom strankom, navode.

Tik uz ove Petrovićeve parcele, do novih placeva nedavno su došli i Milan Radoičić i Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, a na njihovim parcelama privodi se izgradnja objekata od kojih svaki ima površinu veću od 1.500 kvadratnih metara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare