Foto: Shutterstock

I pored kriza koje su bile i koje se tek najavljuju početak 2022. godine bio je veoma berićetan za naš bankarski sektor.

Prema bilansima banaka za prvih šest meseci ove godine, 22 poslovne banke ostvarile su dobit pre poreza od čak 317,4 miliona evra. U istom periodu prošle godine dobit banaka iznosila je 226,5 miliona evra. Ovo je rast od neverovatnih 40 odsto.

Za prvih šest meseci ove u odnosu na prvih šest meseci prošle godine banke su ostvarile solidan rast neto prihoda od kamata, za oko 80 miliona evra ili oko 15 odsto.

Međutim, banke su u naknadama i provizijama pronašle pravu kravu muzaru. Naime, za šest meseci zabeležili su rast neto prihoda od naknada i provizija od čak 62 odsto. Ukupni prihodi banaka od naknada iznosili su 441,5 miliona evra, dok je neto prihod od naknada, kada se oduzmu troškovi koje banke imaju po osnovu naknada i provizija, dostigli su 283 miliona evra. U prvom polugodištu prošle godine iznosili su 175 miliona evra, a recimo u prvom polugodištu 2019. godine, pre pandemije, 170 miliona evra.

Banke se pozivaju na inflaciju, rast troškova, ulaganja kao opravdanje za podizanje cena usluga.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Danas.rs

Bonus video: Poskupljenja bankarskih usluga od avgusta – NBS ih pušta da rade šta hoće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar