Milojko Arsić Foto: N1

Vlada Srbije donela je danas odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica. Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je za Novu ekonomiju da se takve mere primenjuju u slučaju mnogo većih poremećaja.

Arsić navodi da još uvek ne postoje razlozi za tako drastične mere zato što one imaju negativan uticaj na funkcionisanje privrede.

Odluka Vlade Srbije će trajati 60 dana, a profesor Arsić ocenjuje da je u pitanju relativno kratak rok, te da ne bi trebalo da dođe do većih poremećaja na tržištu, navodi Nova ekonomija.

On je dodao i da bi posledica eventualno mogao da trpi privrednik koji se zatekao sa niskim cenama, nije bio u stanju da ih podigne, a ima veliki skok cena inputa proizvoda ili usluga.

„To su firme koje koriste proizvode čije su cene skočile u međuvremenu, kao što su sirovine. Primer su zamrznute cene hleba, dok cene kukuruza i pšenice nisu“, rekao je Arsić.

On je objasnio da, ukoliko se takva politika primenjuje, ona mora da bude što kraće na snazi.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od trajanja mera i nivoa opšte inflacije, proizvođači mogu da se nađu u „makazama cena“, odnosno da njihovi troškovi rastu, a njihove cene stagniraju, što bi potencijalno moglo da dovede do „povlačenja proizvoda iz trgovine“.

Arsić kaže da je poslednju put opsežnije ograničenje cena namirnica Srbija donela devedestih godina, ali da je ono tada bilo dugotrajnije i sveobuhvatnije.

„Početkom sukoba na Kosovu zamrznute su cene svih proizvoda, i to je trajalo do oktobra 2000. godine. Veliki broj cena je bio zamrznut, ali je to duže trajalo, troškovi su rasli i onda je bilo nestašica nekih proizvoda, uz to ni kurs nije mogao da se kontroliše“, rekao je Arsić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar