Dok kompanije širom Evrope pokušavaju da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju i istovremeno povećaju produktivnost, Grčka je uvela nešto potpuno drugačije. Tako grčki radnici mogu da odaberu da rade šest dana nedeljno, a za šesti radni dan biće im isplaćena dnevnica uvećana za 40 odsto.

Nakon što je nadmašila brojne evropske države po ekonomskom rastu, država koja je nekada bila sinonim za ekonomsku krizu i prezaduženost – Grčka, uvela je radnu nedelju koja traje 48 radnih sati, odnosno šest dana. Mera koju su sindikati nazvali “varvarskom” stupila je na snagu u ponedeljak, i odnosi se samo na privatna preduzeća koja pružaju svoje usluge 24 časa dnevno.

Kako je predstavila Vlada premijera Kirjakosa Micotakisa, radnici će imati mogućnost da odaberu da li žele da rade duže – za dodatnu zaradu.

Kirjakos Micotakis Foto: Milos Tesic/ATAImages

Konkretno, radnici će moći da odaberu da svakog dana rade dva sata više ili da umesto pet, imaju šest radnih dana tokom nedelje u zamenu za 40 odsto veću zaradu.

PROČITAJTE JOŠ

Preciznije, za rad tokom šestog dana, na regularnu dnevnicu biće isplaćeno dodatnih 40 odsto dnevnice.

Dakle, umesto, primera radi 40 evra dnevno, radnik će tok dana zaraditi 56.

Sindikati nezadovoljni

Prestavnici sindikata, za razliku od vlasti, nisu oduševeljeni ovom odlukom.

„Ove mere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Bolja produktivnost dolazi sa boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više“, izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

Grčku napustilo pola miliona obrazovanih ljudi

Vlada Grčke smatra da je ova inicijativa neophodna zbog opasnosti od sve manjeg broja stanovništva i manjka kvalifikovanih radnika.

I zaista, problem sa kojim se suočava Grčka nije mali – kako prenosi Gardijan, procenjuje se da je od 2009. godine ovu državu napustilo oko pola miliona obrazovanih, mladih ljudi.

Foto: Shutterstock

Inače, Grčka je već pri vrhu Evrope po radnim satima. Prema podacima Eurostata, evropskog zavoda za statisiku, iz 2023. godine, grčki radnici su u proseku radili 42,7 sata nedeljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare