Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić danas je tokom posete Baču najavio da će konkurs za dodelu pomoći zadrugama biti raspisan krajem marta.

„Ova mala pogranična opština pravi je primer razvoja zadrugarstva, ovde su već uložena sredstva u tri zadruge i sve odlično posluju. Novi program pomoći zadrugama biće objavljen krajem marta, pola milijarde dinara je na raspolaganju za stare i novoformirane zadruge. Zadrugari spremajte se“, poručio je ministar.

„Pograma podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapredjenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije“ je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine. Predvidjeno je da novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge dobiju maksimalano do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, a ranije osnovane do 15 miliona dinara.
Novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom, zatim proizvodnja predmeta ili obavljanje starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti, kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, a bave se tim delatnostima.

Za te tri vrste zadruga predvidjena je pomoć u iznosu do 7,5 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik opštine Bač Steva Panić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio tu opštinu i izjavio da je poljoprivreda značajan faktor za opstanak seoskih sredina i da su ulaganja u zadruge dragocena.

Krkobabić je obišao Zadrugu „Bač“, osnovanu 1946. godine, koja ima 78 članova i 350 kooperanata, a pretežno se bavi ratarstvom. Toj zadruzi je dodeljeno 11,2 miliona dinara za nabavku 5.500 sadnica četiri sorte trešnje i protivgradne sisteme zaštite za tri hektara zasada.

Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Direktor zadruge Miloš Vuković je rekao da im je pomoć mnogo značila u preorijentisanju poslovanja, da na sopstvenim zasadima obezbede pristojnu zaradu, a da je taj kraj pogodan za gajenje trešnje, što je i profitabilnije od gajenja drugih voćnih vrsta.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ukazao je kako i na malim površinama prelaskom na intenzivnu proizvodnju može da se obezbedi egzistencija za porodicu.

„Struka i nauka u funkciji moderne proizvodnje recept su za budućnost sela Srbije“, rekao je on.

Ministar za brigu o selu je posetio seoski Dom kulture u Selenči. To pogranično multietničko selo, velikim delom naseljeno Slovacima, ima 1.223 domaćinstva i 2.601 punoletnog stanovnika, a prosečna starost stanovništva je 40,6 godina.

Kako su istakli meštani, to lepo uredjeno mesto ponos je Bačke, medjutim, ni njega ne mimoilazi sudbina drugih manjih sredina širom Srbije – negativni prirodni priraštaj i ekonomska emigracija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar