Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak Đoković i njegov prijatelj Šervin Džafarijeh ponovo su imali prilike da preko Instagrama razgovaraju o zdravom načinu života.

Prvi teniser sveta, koji u poslednje vreme u serijalu razgovora koje je nazvao „Svesno življenje“, pričao o raznim aspektima zdravog načina života sa svojim gostima.

U trećem razgovoru sa Šervinom Džafarijehom, koji se Novaku javio iz svog doma u San Dijegu, tema je bila nutrizionizam, ali ne samo to, već i kako funkcioniše ljudski organizam kada se hranimo.

„Večeras idemo duboko u temu nutricionizma. Pričamo o alkalizaciji, Ph vednosti, inflamaciji, šta je izaziva i kako je se prirodno oslobađamo, da li bi trebalo reagovati… Pričamo o proteinima, dijetama, ugljenim hidratima i mastima, metaboličkim procesima, suplementaciji, drugačijoj klimi i kako to utiče na nutricionizam. Sportska ishrana je naša tema takođe. O tome sam pisao i u knjizi koju sam objavio 2013. Mnogo se promenilo od tada, a Šervin i ja ćemo vam podeliti neka naša nova saznanja iskustva koja mogu da budu korisna za vaše zdravlje“, rekao je Novak u uvodu razgovora.

PROČITAJTE JOŠ:

Svestan da su neki aspekti nekih prethodnih uključenja u pojedinim medijima pogrešno shvaćeni, Đoković je osetio potrebu da naglasi da putem ovih razgovora nema nameru da traži od ljudi da ga slede.

„Ne propovedamo ništa, ne tražimo da nas sledite. Svako ima pravo škoga će i šta slediti i raditi. Ja to poštujem, nadam se da i vi cenite ovo što mi radimo, sve je u najboljoj nameri“, dodao je Novak.

Njegov gost započeo priču o tome šta je važno znati na početku.

„Svi smo drugačiji. Ti si svetski sportista visoke klase. Sve zavisi od toga šta su ti ciljevi na duže staze. Acidoza i alkalnost organizma su bitne stvari. Voće i biljke su nam jako važni, detoksifikuju nas i daju nam minerale. Ali ljudi izimaju i namirnice životinjskog porekla. Alkalizacija je važna, naš ph tela je u normali kada je u nivou od 7,4. To je naša osnovna linija. Ali našem telu treba i kiselina, našoj pljuvački, želudcu… Treba da razumemo kako nam telo funcioniše. U centru ćelije ph je  recimo 7,4 na ivicama je manje. Potrebna nam je polarizacija u telu kako bismo imali stabilnu ravnotežu u organizmu“, poručio je Džafarijeh.

On je jedan deo razgovora sa Novakom posvetio i temi inflamacije, to jest upalnih procesa u organizmu.

„Pomenuo su zapaljenski proces, to je predznak svih bolesti. Ipak, naše telo ima različite markere za upale. Ako povrediš zglob ili koleno, ono otekne, zar ne? Osećate kako taj deo tela gori, to je prirodan proces imflamacije, telo šalje krv da se taj deo se ugreje. To je odgovor i moć tela da pokuša da se samoisceli. To je odgovor organizma“, kaže Džafarijeh.

Foto: Printscreen/Instagram

Novak je otkrio kako je tokom karijere menjao određene navike po pitanju upalnih procesa u organizmu.

„Većina ljudi ima tu naviku da kad recimo iskrene zglob stavlja led na otečeno mesto kako bi otok što pre spao. U početku karijere smo stavljali mnogo leda kada bih, recimo iskrenuo zglob, ali u poslednjih šest do sedam godina to ne radimo. Čak se i trudimo da ima te prirodne inflamacije, a to radimo da bi se taj proces izlečenja skratio. Ako stavite led, vi smanjite smanjite proces inflamacije, ali  zato i produžavate period izlečenja“, kaže Đoković.

Džafarijeh je dao primer kako telo reaguje na recimo prisustvo virusa u organizmu.

„Dobra analogija je temperatura. Telo reaguje na virus, ne želimo da se mešamo u taj proces. Isto je i sa ledom, moj instinkt mi govori, da nekad treba staviti led, da se smanji proces otoka, ali nekad ne treba. Kada se daje mnogo inflamatornih lekova, samo se maskiraju simptomi. Moramo biti oprezni šta koristimo od lekova, tako smanjujemo sposobnost tela sa se izleči samo“, upozorio je Šervin.

Način ishrane je česta tema u mnogim medijima. Šervin je pričao i autoimunim bolestima, ali je postavio pitanje kako to sprečiti, a ne lečiti.

„Treba jesti zdravu, sezonsku hranu. Gde god se nalazimo. Moj savet je, živite u skladu sa sezonom, pomognite poljoprivredi koja živi od toga. Moramo se vratiti osnovama, mineralizaciji, znati šta će nam vitamini, kako treba jesti. Kada je najbolje vreme da se jede voće ili bilo šta drugo. Zavisi od života koji vodite. Posle treninga, možeš uzeti voće, a posle da ideš na normalnu večeru. Može sve da zvuči komplikovano, ali je lako ako rezumeš kako ti telo funkcioniše. Tako kaže nauka, sve je objašnjeno.“

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Savremeno društvo hrani se dosta hranom koja je prošla kroz proces prerade i Džafarijeh je izneo jedan interesantan podatak.

„Znamo da većina minerala potiče iz tla. Pre svega 150 godina u Americi svi su imali direktnu vezu sa hranom koju jedu. Uzgajali su je sami. Sada, manje od četvrtine populacije u SAD ima tu konekciju. Danas dobijemo demineralizovanu hranu, prerađenu. Naša ‘energija’ ne dolazi iz zemlje, tu je razlika. Sada, imamo industrijsku revoluciju, hrana i to voće se uzgaja sistemski na velikim plantažama, iz godine u godnu… Lično, ne treba mi mnogo hrane, dosta mi je mala porcija voća i salate i sit sam! Kada se jede brza hrana, velike porcije, posle toga ste toliko umorni, a brzo ogladnite. Kalorije se troše, ali to je zato što hrana nije kako treba. Majka priroda nam sve obezbeđuje, ali komercijalna hrana oduzima ta prirodna svojstva. Onda posežemo za suplementacijom“, kaže Šervin.

Novak i njegov gost su takođe pričali o značaju unošenja voća i zelenog povrća u organizam, glikemijskom indeksu u voću, prostim i složenim šećerima i dijeti, ali su se na kraju složili da je najvažnije imati svest o tome kako funkcioniše naš organizam da bismo znali kako da se pravilno hranimo i izvučemo maksimum iz ishrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare