Zašto su krvnički zaratili Milanović i Plenković

Svet 31. mar. 202118:34 > 18:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne prestaje da istovremeno zabavlja i uznemirava javnost svojim nebiranim rečnikom, nedostatkom senzibiliteta i takta i konstantnim sukobima sa premijerom Andrejom Plenkovićem. Razlog najnovijeg prepucavanja je izbor predsednika Vrhovnog suda.

Pročitajte još:

Od korupcionaške afere „Janaf“, preko sukoba oko koronavirusa, do svakodnevnih čarki oko toga kako se vodi država, tek Milanović i Plenković se već mesecima gledaju preko nišana.

Situacija se toliko usijala da više ne mogu da prisustvuju ni istom događaju zajedno. Vrhunac svađe i razmene uvreda hrvatska javnost gleda ovih dana, a povod je izbor predsednika Vrhovnog suda i, indirektno, proces protiv Plenkovićevog HDZ-a.

Po Ustavu, predsednik Hrvatske predlaže predsednika Vrhovnog suda, ali je 2018. promenjen zakon na osnovu kog se sada upućuje Javni poziv kandidatima između kojih onda predsednik bira sudiju i daje na konačno aminovanje Saboru.

Na javni poziv se prijavio i problematični i aferama sklon predsednik Vrhovnog suda Đura Sessa, dok je Milanović predložio Zlatu Đurđević, nestranačku, kompetentnu pravnicu, profesorku Pravnog fakulteta i, zanimljivo, Srpkinju.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Problem je nastao što HDZ i dalje žari i pali Vrhovnim sudom i, logično, odbili su Đurđević koja se, inače, na nagovor Milanovića, javila na poziv. Plenković je glat odbio njenu „kandidaturu“ a u tome ga je podržao i predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, budući da je on najčešće u koaliciji sa HDZ-om“, kaže za Nova.rs Gordan Duhaček, novinar Index-a koji prati ceo haos na relaciji Milanović-Plenković.

Milanović ima neprimeren rečnik, poput Trampa ili Vučića, ali nije patološki lažov, kaže Duhaček, i dodaje da je u ovoj situaciji Pupovac bio taj koji je „zakuvao čorbu“ objavlivanjem privatne prepiske sa Milanovićem, ali pomalo „frizirane“ kako bi on ispao pozitivac i optužio Milanovića da vrši pritisak na njega i zastrašuje ga.

„Niko se ne plaši Milanovića. On jeste prznica, ali nije opasan tip koji će nekome naneti zlo“, kaže Duhaček.

Dodatni problem je što Pupovac svaki napad na sebe predstavlja kroz prizmu napada na Srbe, pa je tako hrvatska javnost ovih dana slušala priče o „prljavim“ Srbima i Milanoviću Musoliniju.

Pročitajte i:

„Milanović nije antisrpski nastrojen, ali mu fali senzibilitet prema položaju Srba u Hrvatskoj. Uz to je i loš taktičar – da je drugačije odigrao sa Đurđević i da je nije nagovorio da se javi na poziv, stavio bi Pupovca i Plenkovića u Saboru pred svršen čin i isterao svoje. Ovako se čini da će Đurđević, ni kriva ni dužna, biti najveća žrtva njegovog prepucavanja sa HDZ-om“, objašnjava Duhaček.

Da Milanović nema filter i da je često sam sebi najveći neprijatelj pokazala je i današnja tirada na račun Plenkovića, koga je nazvao nilskim konjem, a sebe orlom.

„Nismo isti ekosistem, ja sam orao, a on je nilski konj. Papa lopoče, ali ima opaku narav. Nilski konj je opasniji od hijene. Ja sam soko. Nije ni to lepo, ali nije lešinar”, rekao je Milanović.

Potom je u svom maniru slona u staklarskoj radnji prokomentarisao loš signal televizije N1 pitavši novinarku televizije „šta, vama nisu ukinuli televiziju?“

“Zar hoćete da je ukinu?” upitala ga je novinarka.

“Pa ne, ja sam uznemiren zbog vas. Pa ne znam ko nas gleda, je*ote”, rekao je Milanović.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Iz N1 u Zagrebu, kažu da ih Milanović nije kritikovao već da se u svom maniru lošeg komičara požalio na slab signal TV kanala.

„Milanović ima specifičan oblik humora koji se često pogrešno shvati“, kaže za Nova.rs Hrvoje Kresić sa N1.

„Njegovi govori su puni referenci na njegove formativne godine, na filmove koje je gledao i muziku koju je slušao. Često citira ‘ Balkanskog špijuna’ ili ‘Ko to tamo peva’ i novi talas i u prenošenju na papir često izgube tu jednu dimenziju i on neretko biva pogrešno shvaćen“, kaže Kresić.

Na naše pitanje da li se Plenković i Milanović stvarno ne vole, ili je u pitanju predstava za javnost, Kresić kaže da veruje da među njima postoji iskreni animozitet.

Zoran Milanović, Andrej Plenković kombo
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Njihovi profesionalni putevi su se često ukrštali i bili relativno slični i često u izjavama iznose privatne detalje iz vremena njihovog ‘druženja'“.

Kresić je podsetio i na činjenicu da je HDZ jedina politička stranka protiv koje se vodi proces i koja je osuđena zbog korupcije. Žalba na presudu je podneta i ako Vrhovni sud potvrdi presudu, Plenkovićev HDZ će se naći u ozbiljnom problemu. Zbog toga je nastao čitav haos oko izbora predsednika jer HDZ ne želi da čelu suda osobu koja bi mogla da potvrdi presudu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar