Zbog korone za vladu Crne Gore glasaju i „daljinski“

Svet 10. nov. 202010:44
Podeli:
Foto:BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/MO

Ako bi se poslanički klubovi danas na kolegijumu predsednika Skupštine usaglasili, već na prvoj narednoj sednici parlamenta mogla bi biti doneta odluka o elektronskom glasanju, a potom na taj način i izabrati nova Vlada Crne Gore.

Iako je mandatar Zdravko Krivokapić obavestio parlament da je spreman da predloži sastav kabineta, deo partija još formalno nema odluku o podršci a postoji i tehnički problem – to što je više poslanika vlasti i opozicije zaraženo kovidom pa ne može doći na sednicu, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Da bi se uopšte radilo, za kvorum je potrebna većina ukupnog broja poslanika, odnosno 41. S obzirom na epidemiološko stanje, kolegijum predsednika Skupštine otvoriće pitanje izmena Poslovnika kako bi se omogućio rad elektronskim putem i izbeglo paralisanje rada, rekli su iz parlamenta.

Pročitajte još:

Sednica Kolegijuma biće održana danas i na njoj treba da bude dogovoren način rada parlamenta, nakon zahteva mandatara. Eventualni politički dogovor šefova klubova i predsednika Skupštine Alekse Bečića značio bi da on dobije odrešene ruke da pripremi izmene Poslovnika, za koje treba ponovo da odbije saglasnost kolega. Ukoliko bi se to desilo, izmene Poslovnika bi ušle direktno na dnevni red prve naredne sednice i ne moraju proći skupštinska tela, rečeno je nezvanično listu u parlamentu.

U zvaničnom odgovoru navodi se da je “mogućnost održavanja elektronskih sednica, deo parlamentarne prakse koju primenjuju brojne države Evropske unije”.

Evropska praksa

“Imajući u vidu da Skupština Crne Gore u kontinuitetu prati evropsku praksu i dostignuća, kao i potrebu za nesmetanim funkcionisanjem u uslovima pandemije izazvane virusom Covid-19, za očekivati je da će u narednom periodu, ako bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i sprečenosti određenog broja poslanika da učestvuju u radu Skupštine, Kolegijum predsednika Skupštine otvoriti ovo pitanje, kako bi se eventualnim izmenama Poslovnika Skupštine omogućio rad elektronskim putem i izbeglo paralisanje rada”, navode u odgovoru.

Sagovornik “Vijesti” iz parlamenta je podsetio da je u prethodnom sazivu održana plenarna sednica na kojoj su poslanici glasali i iz skupštinskih sala, navodeći da to nije po Poslovniku i da novo rukovodstvo ne želi da krši propise zakonodavnog doma.

Mandatar Zdravko Krivokapić je u četvrtak predložio sastav vlade sa 12 ministarstva. Ostalo je nerešeno pitanje ministra odbrane, a on je tu poziciju ponudio lideru koalicije “Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću. Krivokapić je u petak, u dopisu predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću, naveo da očekuje da se sednica Skupštine organizuje u najkraćem vremenu. On nije dostavio predlog sastava kabineta, a ni program Vlade na šta nije bio ni obavezan i može to učiniti naknadno.

Za sada su Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora, kao deo koalicije “Za budućnost Crne Gore”, kao i GP URA, formalno podržale Krivokapićev predlog.

Glasanje o podršci vladi narednih dana

Ostale partije, članice vladajućih koalicija, ne žure sa tim pa se sednice očekuju krajem nedelje, potvrđeno je iz više izvora. SNP je nakon sednice Izvršnog odbora izrazio nadu da će “Vlada biti odraz dogovora, međusobnog uvažavanja i poštovanja činjenice da je SNP sve vreme predstavljala nezaobilazan faktor u borbi za smenu odlazeće vlasti”. Konačnu odluku doneće nakon Glavnog odbora a nadaju se, kako su naveli, da će se “u predstojećem razgovoru mandatara i predstavnika SNP-a postići zajednički cilj i formirati prava reformska i demokratska Vlada, a da će ovaj dogovor naići na odobravanje svih članova GO partije”.

Predsednik Poslaničkog kluba Pokreta za promene Branko Radulović rekao je da će tražiti da rasprava o novoj vladi bude na plenumu, a da glasanje bude elektronski kako bi se obezbedilo svima da glasaju.

On je najavio da će PzP u subotu na sednicama partijskih organa odlučivati o podršci novoj vladi. Radulović je rekao da od mandatara nisu dobili ni ekspoze, ni sastav vlade i da on nije zadovoljio formu video obraćanjem u četvrtak.

Predsednik Poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović rekao je da su elektronske sednice prihvatljive i da je praksa već uspostavljena u prethodnom sazivu. “Samo ćemo sad odlučiti da to verifikujemo Poslovnikom”, rekao je Radunović.

Iz Demosa su rekli da zvaničnu odluku mogu doneti čim od mandatara dobiju zvaničan predlog programa i sastava vlade i veruju da će to biti tokom sedmice.

“Ne namjeravamo da budemo prepreka za formiranje vlade koju građani sa nestrpljenjem očekuju”, rekli su iz Demosa.

I Demokrate će, prema informacijama “Vijesti”, krajem sedmice doneti odluku o podršci mandatarevom predlogu.

Nova Vlada može biti izabrana do 8. januara, propisuje Ustav.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar