Završna faza evakuacije iz Kabula: Odlazi još 1.000 civila i 4.000 vojnika

Svet 29. avg. 202108:28
Podeli:
Aerodrom Hamid Karzai Kabul
Aerodrom Hamid Karzai u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Američke snage su u završnoj fazi evakuacije iz Kabula, a nešto više od 1.000 civila na aerodromu čeka da se ukraca pre povlačenja vojnika, rekao je danas jedan zapadni bezbednosni zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude identifikovan, rekao je Rojtersu da je vreme za kraj operacije još uvek nije precizirano, a američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će se pridržavati ranije dogovorenog roka, što je utorak, za povlačenje svih trupa iz Avganistana.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu u subotu da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika, u odnosu na 5.800 koliko ih je bilo na vrhuncu misije evakuacije, a SAD i i njihovi saveznici izvezli su iz Avganistana u poslednje dve nedelje oko 113.500 ljudi.

Zvaničnik talibana rekao je danas za Rojters da su spremni da preuzmu kontrolu nad aerodromom, a juče je bilo primetno manje ljudi za evakuaciju, dok Vašington priprema završteka svoje misije.

„Čekamo konačan odgovor Amerikanaca da preuzmemo potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, jer obe strane imaju za cilj hitnu primopredaju“, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

SAD su potvrdile u petak da su ubile dva militanta, pripadnika Islamske države, koji su preuzeli odgovornost za smrtonosni napad u Kabulu, a Bela kuća je saopštila da će narednih nekoliko dana verovatno biti najopasniji i da se očekuju novi napadi.

Talibani, koji se suočavaju sa gubitkom milijardi dolara pomoći zemlji, apelovali su na SAD i druge zapadne drže da održe diplomatske odnose nakon povlačenja, a Britanija je poručila da bi to moglo da se dogodi isključivo pod uslovom da talibani dozvole bezbedan izlazak za one koji žele da odu iz zemlje i da poštuju ljudska prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar