Zašto su ruske podmornice Projekta 636 najtiše na svetu

Svet 28. mar. 202112:05
Podeli:
Foto:Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Podmornicu „Veliki Novgorod“ Projekta 636 „Varšavjanka“ na Zapadu nazivaju „Crna rupa“ zbog njene neprimetnosti i nečujnosti. Komandant elektromehaničkog bojevog dela ove podmornice Denis Bajračni objasnio je za televiziju „Zvezda“ da se nevidljivost i nečujnost podmornice postiže zahvaljujući posebnoj konstrukciji motora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Koristimo štedljivi motor kojim se upravlja iz petog odeljenja zbog manje potrošnje energije, a za uštedu električne energije koristimo ga u podvodnom položaju“, objasnio je Bajračni.

Komandant je objasnio da se pogon nalazi u šestom odeljenju podmornice, a uz pomoć dve dodatne osovinske linije „Veliki Novgorod“ može u mestu da izvede manevre okretanja.

„Ovde postoje dve dodatne osovinske linije koje nam omogućavaju rad u raznim pravcima. Brod može da se okrene u mestu i možemo slobodno da pristanemo bez havarija ili udara“, naglasio je podmorničar.

Prva u seriiji dizel-električnih podmornica Projekta 636 za Tihookeansku flotu bila je podmornica „Petropavlovsk Kamčatski“ koja je već predata floti, kao i druga „Volhov“. Ove godine one će preći iz Sankt Peterburga u Vladivostok. Krajem 2019. godine položene su treća i četvrta slična podmornica – „Magadan“ i „Ufa“.

Foto:Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar