Zašto Republika Srpska duplo plaća dozu Sputnjika V?

Svet 13. feb. 202119:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nakon što je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske danas rečeno da u cenu ruske vakcine nisu uračunati troškovi, državni parlamentarac Saša Magazinović je objavio dokument u kojem se navodi da je cena vakcine 16 KM, a ne 32 KM koliko je plaćala Republika Srpska.

U dokumentu Ministarstva spoljnih poslova BiH od 28. januara navodi se da je ambasador BiH u Rusiji održao video konferenciju s predstavnicima Ruskog fonda za direktne investicije, kako bi dobio osnovne informacije o vakcini Sputnjik V, te načinu ugovaranja, ceni, načinu distribucije, skladištenju i čuvanju do same primene.

Odgovorno osoblje FRPI-ja dalo je osnovne informacije o vakcini ruske proizvodnje Sputnjik V, koja je registrovana početkom avgusta prošle godine sa ispitanom procenom efikasnosti od 91,5 posto. Takođe je data informacija o načinju čuvanja vakcine na niskim temperaturama, kao i načinu primene. Rusi su dostavili i informacije o načinu distribucije odnosno transporta na više načina.

Što se tiče cene, navodi se da je ona fiksna i iznosi 9,95 američkih dolara po jednoj dozi (dve doze vakcine po osobi – 19,9 USD), bez obzira na količinu naručenih vakcina.

Pitanje koje se sada postavlja jeste otkud zvaničnicima u RS-u cena od 32 KM (oko 1.918 dinara) po dozi, ukoliko je jasno koliko košta jedna doza vakcine Sputnjik V.

Foto: Privatna arhiva

„Piše da je cena vakcine 9,95$ (cca. 16KM-962RSD), transport, rokovi… I dalje neko treba objasniti kako je onda vakcina plaćena 32 KM, odnosno koliko košta transport i drugi troškovi, a koliko je zarada posrednika. Posebno je pitanje zašto se izmenom zakona ne omogući direktna nabavka bez posrednika, i kome je u interesu da se to ne desi“, napisao je Magazinović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kao što je Klix.ba već objavio početkom meseca, Republika Srpska je za 2.000 doza platila 64.000 KM (3.836 dinara), a za ukupno 400.000 ( 23.973 RSD) doza izdvojili su blizu sedam miliona evra. Prema prostoj računici dolazi se do podatka da jedna doza vakcine Sputnjik V košta više od 32 KM.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da se u taj entitet mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv virusa korona jedino preko veletrgovaca, te da se sve cene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar