Žan-Mari Le Pen neće podržati ćerku na izborima za predsednika u Francuskoj

Svet 02. okt. 202115:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN COURDJI

Osnivač francuske ekstremno desničarske stanke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen, čiju je stranku, sada preimenovanu u Nacionalno okupljanje, preuzela njegova ćerka Marin, izjavio je da na narednim predsedničkim izborima neće podržati ćerku, već drugog kandidata, novinara i esejistu Erika Zemura, preneli su francuski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Le Pen je u intervjuu za pariski Mond izjavio da će podržati Zemura, koji se svrstava kao predstavnik ekstremne desnice u politici, ukoliko se on pokaže kao „najbolje pozicionirani predstavnik nacionalnog fronta“ na predsedničkim izborima zakazanim na proleće 2022. godine.

Osnivač ekstremne desnice i sam kandidat na predsedničkim izborima 2002. godine, kao i njegova ćerka na kasnijim izborima, rekao je da je „Marin napustila ranije utvrđene stavove, a Zemur sada zauzima to prazno mesto“.

„Zemur kaže ono što ja mislim, ali ima bolju publiku“, ocenio je Le Pen i dodao da je Zemur u prednosti jer je jevrejskog porekla tako da niko ne može da mu „nakači etiketu naciste ili fašiste“.

Prema poslednjoj anketi javnog mnjenja, sadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron osvojio bi oko 25 odsto glasova, Marin Le Pen oko 16 odsto, a Zemur oko 15 odsto.

Sledi desnica sa Gzavijeom Bertranom (14 odsto), Valeri Pekres (12 odsto) i Mišelom Barnijeom (11 odsto).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar