Zagreb osudio odluku Kotora da bazen imenuje po čuvaru logora

Svet 18. avg. 202122:40
Podeli:
Zagreb
Panorama Zagreba Foto:Shutterstock

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske osudilo je u sredu odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru "Zoran Džimi Gopčević", po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

„Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će sigurno imati posledice na naše buduće odnose“, ističe MVEP u saopštenju.

Takođe izražava nadu da će nove vlasti Crne Gore „shvatiti kako ovakve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja je do pre samo godinu dana izgledala neupitno“.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i evropsko srebro i svetsku bronzanu medalju. No, tokom devedesetih bio je komandant straže u logoru Morinj, sabirnom centru pretežno za civile i malobrojne hrvatske vojnike sa područja dubrovačke regije.

Zatvoreni bazen u Kotoru do sada je nosio ime antifašiste Nikše Bućina, poginulog 1944. godine u borbi protiv četnika.

BONUS VIDEO: Obeležavanje godišnjice akcije Oluja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar