Burna i višedecenijska politička karijera Milana Bandića

Svet 28. feb. 202110:18
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC

Politikom se bavio 30 godina i šest puta je bio gradonačelnik. Njegov uspon počeo je 1993. kada je postao sekretar gradske organizacije SDP-a.

Pročitajte još:

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini. Nakon osnovne i srednje škole u Grudama, dobio je studentski kredit i otišao na studije u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu.

Po završetku fakultetskog školovanja odslužio je vojni rok pa se zaposlio u zagrebačkom Ledu. U Ledu je radio do 1983. godine kada se kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ (Opšte Narodna Obrana i Društvena samozaštita) zaposlio u Opštinskom komitetu SKH Peščenica.

Bandićeva uzlazna putanja kreće godine 1993. kada postaje sekretar gradske organizacije SDP-a, a dve godine kasnije (1995.) postaje zastupnik u Gradskoj skupštini.

U maju 2000. godine na sednici Skupštine Grada Zagreba prvi je put izabran za gradonačelnika Zagreba. Ostavku je podneo 2002. godine nakon što je pijan izazvao saobraćajnu nesreću i pokušao da podmiti policajca koji ga je prijavio. Zamenila ga je Vlasta Pavić, a na izborima 2005. godine opet je bio nosilac liste SDP-a i s osvojenih 40,95 posto glasova još jednom je pobedio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sasa Kavic

Gradonačelnički mandat potvrdio je i na izborima 2009. godine.

Kada je umro Ivica Račan kandidovao se za predsednika SDP-a, ali je ispao već u prvom krugu.

Bandić je 2009. zamrznuo svoje članstvo u SDP-u, a u zoru 5. novembra 2009. objavio je kandidaturu za predsednika Republike. Istoga dana SDP je medijima poslao šturo saopštenje u kojem su naveli da je Bandić objavom kandidature za predsednika Republike Hrvatske aktivirao automatsku primenu članka 15. Statuta SDP-a, čime mu je prestalo članstvo u SDP-u.

Izgubio je u drugom krugu predsedničkih izbora od Ive Josipovića osvojivši 39,74% glasova.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača) i peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Pročitajte i:

U oktobru 2014. godine uhapšen je i osumnjičen za niz kaznenih dela, između ostalog za nezakonito zapošljavanje, korišćenje službenog automobila u privatne svrhe, te krivotvorenje isprava.

Nakon mesec dana u pritvoru, pušten je uz kauciju od 15 miliona kuna. Bilo mu je zabranjeno da dolazi na posao, potpisuje akte i komunicira sa drugim gradskim službenicima. U pritvor je vraćen zbog uticaja na svedoke, pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

U junu 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar