Zabranjene litije i okupljanja u Grčkoj, maske obavezne

Svet 10. avg. 202012:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Do kraja avgusta u Grčkoj je zabranjeno održavanje litija ili bilo kakvih drugih verskih manifestacija sa povorkama van crkve, objavljeno je u Službenom listu te zemlje, prenosi portal a1on.

Odluka je već na snazi i važiće do 31. avgusta, a za fizička lica koja budu prekršila tu mera predviđena je i kazna od 150 evra.

Iz Grčke pravoslavne crkve saopštili su da će se litije održavati sa velikom predostrožnošću, bez gužve između vernika i, ukoliko bude dozvoljeno, trajaće kratko.

Zbog povečanog broj pozitivnih na virus kovid u opštini Abelona u gradu Larisa od jutros su uvedene i dodatne restriktivne mere.

Kako bi se zaustavilo dodatno širenje virusa korona, odlučeno je da ugostiteljski objekti i kafići rade od 7h do 23h, za jednim stolom da sedi najviše četvoro, da se otkažu događaji poput žive svirke, crkveni događaji, pijace i da se zabrane svi javni i privatni skupovi preko devet lica, dok su zaštitine maske obavezne na otvorenom i zatvorenom.

U Grčkoj iz dana u dan se povećava broj zaraženih, a samo tokom vikenda registrovano je ukupno 353 novozaražnih, dvoje preminulih i povečan je broj hospitalizovanih.

Komentari

Vaš komentar