WSJ: Srbija inspiriše Evropu da se okrene kineskim vakcinama

Svet 14. feb. 202110:12
Podeli:
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Američki list "Volstrit džurnal" objavio je tekst o porastu uticaja Kine u Evropi zbog vakcina protiv virusa korona, uz ocenu da je uspešno korišćenje kineskih vakcina u Srbiji inspirisalo druge evropske države da potraže pomoć Pekinga.

Pročitajte još:

List navodi da se pojedine vlade manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv virusa korona, dok EU posrće u nabavci sredstava za imunizaciju, a problemi u proizvodnji vakcine na Zapadu ometaju borbu protiv pandemije na kontinentu.

„Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, dok ta zemlja vodi kampanju da se predstavi kao pouzdan saveznik u borbi protiv virusa korona, koji je prvi put otkriven na njenom tlu“, navodi „Volstrit džurnal“.

U tekstu se ističe da su se do sada samo manje zemlje na marginama bloka okrenule Pekingu za pomoć, ali da, kako raste frustracija građana, sada i veće članice razmatraju dve kineske i jednu rusku vakcinu.

Američki list primećuje i da građani Srbije mogu da biraju između zapadnih, ruskih i kineskih vakcina, a da se najavljuje dolazak vakcina „Astra Zeneke“ i „Moderne“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar