Veliki broj šumskih požara u SAD zbog ekstremnih temperatura

Svet 22. jun. 202109:40
Podeli:
Kalifornija požar
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Na desetine šumskih požara gori u vrelim i suvim uslovima širom jugozapadnog dela SAD, a jedan prouzrokovan gromom kreće se prema najvećem gradu severne Arizone.

PROČITAJTE JOŠ:

Planinski grad Flegstaf u Arizoni, dva sata udaljen od Finiksa, u ponedeljak je bio obavijen dimom i pepeo je padao sa neba dok su iz nacionalnog parka koji ga okružuje najavili potpuno zatvaranje u toku nedelje, prvi put od 2006.godine, prenosi AP.

Očekuje se da će jaka vrućina koja je otežava napore u gašenju požara narednih dana biti manja, ali Nacionalna meteorološka služba je saopštila da bi pojava grmljavina uz padavine mogla da oteža posao vatrogasnim ekipama.

U Kaliforniji vatrogasci i dalje pokušavaju da obuzdaju veliki šumski požar u planinskom zaleđu zbog čega je evakuisan budistički manastir i obližnji kamp, a u Novom Meksiku požar prourokovan gromom širi se južnim delom države gde je veliki deo nacionalnog parka Gila zatvoren uz nadgledanje vatrogasnih službi.

Vatrogasci u Oregonu trenutno su usredsređeni na dva šumska požara, jedan koji gori u blizini najvišeg planinskog vrha u državi, a drugi u južnom delu koji je postao pretnja za 125 objekata u blizini.

U Juti je nekoliko šumskih požara gori u uslovima ektremno velike suše, a zbog najvećeg, u blizini malog grada Enterprajz u južnoj Juti došlo je do prinudne evakuacije stanovništva tokom vikenda.

Ekstremno visoke temperature na jugozapadu SAD, koje su premašile i 49 stepeni Celzijusa u nekim oblastima, prouzrokovale su u nekim regionima sušu i veliki broj požara.

Upozorenje na opasnost od izbijanja požara izdato je u Arizoni, Kaliforniji, Juti, Nevadi i Koloradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar