Podeli
Foto:EPA-EFE/DAVID FERNANDEZ

Španski poslanici odobrili su danas zahtev vlade da se za šest meseci produži vanredno stanje, uvedeno zbog zdravstvene krize, da bi se zaustavila galopirajući rast epidemije koronavirusa (Kovida-19).

Vanredno stanje proglašeno u nedelju na 15 dana, biće na snazi do 9. maja.

Pročitajte još:

Te mere dozvolile su levičarskoj vladi Pedra Sančesa da uvede policijski čas u skoro celoj zemlji i da dozvoli regionima, koji imaju ovlašćenja po pitanju zdravlja i upravljanje epidemijom da zatvore svoju teritoriju da bi ograničili kretanje građana.

Španska regija Katalonija objavila je petnaestodnevnu zabranu ulaska i izlaska sa te teritorije, što je poslednja u nizu zabrana u okviru napora za suzbijanje širenja virusa korona.

Katalonija je jedno od žarišta virusa i već je uvela najoštrije mere u Španiji, uključujući petnaestodnevno zatvaranje barova i restorana, što će, takođe, biti produženo.

Foto:EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

“Vlasti su svesne da su građani umorni od višemesečnih napora i žrtava, što ne mogu da čine ono što su ranije, da grle ljude, porodicu i prijatelje. Međutim, nije vreme za ublažavanje mera, pred nama su teške sedmice i meseci”, naglasio je španski ministar zdravlja Salvador Ilja.

Podsetimo, vlasti Madrida uvele su policijski čas u celoj zemlji od 23 sata do šest ujutru, kako bi suzbile širenje epidemije koronavirusa.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je nedavno da je “realan broj” zaraženih koronavirusom u Španiji veći od tri miliona.

U televizijskom obraćanju građanima, Sančes je rekao da je prošle nedelje zvanično broj zaraženih premašio milion, ali da je “realan broj zaraženih od izbijanja pandemije tri miliona”.

BONUS VIDEO

Komentari

Vaš komentar