Vanbračna ćerka Alberta II traži svoja prava i titule

Svet 11. sep. 202009:48
Podeli:
vlada u belgiji
Foto: Shutterstock

Vanbračna ćerka bivšeg belgijskog kralja Alberta II na sudu traži ista prava i titule kao i zakonita deca njenog oca.

„Dete ljubavi” bivšeg kralja Belgije, umetnica Delfine Boel (52), zatražila je na sudu u Briselu ista prava i titule kao i zakonita deca njenog oca, prenosi BBC.

Bivši belgijski kralj Albert II konačno je u januaru ove godine priznao da je otac Delfine Boel, nakon što je više od decenije osporavao njen zahtev za priznavanjem očinstva.

Pročitajte još:

Delfinina majka, baronesa Sibil de Selis Lonšam, tvrdi da je sa Albertom bila u vezi dugoj 18 godina pre nego što je proglašen za kralja.

Baronesa Lonšam kaže da je njena veza sa tadašnjim princom Albertom trajala od 1966. Do 1984. godine i da je  Albert bio prisutan u životu njihovog deteta.

Glasine o vanbračnom detetu bivšeg belgijskog kralja prvi put su se pojavile 1999. godine, u neautorizovanoj biografiji njegove supruge kraljice Paole.

Delfine Boel je prvi put rekla da je kralj Albert II njen biološki otac u jednom intervjuu 2005. godine. Međutim, ona svoja prava na sudu nije zatražila sve do 2013. godine, kada je njen otac abdicirao, čime je izgubio pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Njen advokat rekao je da Delfine traži ista prava koja imaju zakonita deca njenog oca – sadašnji kralj Belgije Filip, princ Loren i princeza Astrid.

“Ovde nije pitanje da li Delfine želi ili ne želi da bude princeza. Ona ne želi da bude obačeno dete, želi da ima iste privilegije, titule i kapacitete kao i njena braća i sestra”, rekao je advokat Mark Utendaele.

Advokat bivšeg belgijskog kralja je rekao da Delfine može da dobije titulu princeze isključivo kraljevskim dekretom, a ne odlukom suda.

Bivši belgijski kralj Albert II odbijao je da uradi DNK test radi utvrđivanja očinstva po odluci suda, sve dok mu nije izrečena kazna od pet hiljada evra po danu za dalje odlaganje njenog sprovođenja.

U januaru ove godine 86-godišnji bivši kralj Belgije izjavio je da priznaje Delfinu Boel kao svoje četvrto dete, nakon što je, kako on tvrdi, za to saznao na osnovu rezultata DNK testova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar