Vakcinišite se: Fon der Lajen upozorila na širenje nove opasne mutacije virusa

Svet 26. nov. 202116:42
Podeli:
Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, upozorila je danas na mogućnost pojave i širenja novih mutacija korona virusa koje bi za ”nekoliko meseci” mogle da se prošire na ceo svet.

PROČITAJTE JOŠ:

Lajen je pozvala EU da reaguje ”brzo, odlučno i ujedinjeno” kada je reč o spečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijate virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.

”Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju “kočnicu u slučaju nužde“ za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”, poručila je Lajen u video poruci.

Predsednica EK kaže da je o merama za zaustavljanje nove varijante virusa, pored zemalja članica, razgovarala i sa naučnicima i farmaceutskom industrijom.

Ona podseća da su se farmaceutske kompanije ugovorima sa EU obavezali na prilagođavanje vakcina novi varijantama virusa, ali i napominje da od građana i njihove odgovornosti zavisi kontrola pandemije.

”Molimo vas da se vakcinišete što je pre moguće, ako to još niste uradili. Uz to pridržavajte se poznatih pravila da biste se zaštitili. Busteri će vam pružiti još bolju zaštitu”, poručila je Lajen.

Pored poziva na vakcinaciju, Ursula fon der Lajen je naglasila da su sredstvima kao što su maske, higijena ruku i socijalno distanciranje, ali i zabrane putovanja i granične mere, načini za usporavanje virusa i ”kupovinu vremena” do vakcinacije i bustera.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar