Ustavni sud: „‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav iz NDH“

Svet 05. jun. 202016:02 > 16:06
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

O odluci sednice svih sudija Visokog prekršajnog suda vezanoj za Marka Perkovića Tompsona oglasio se i danas i Ustavni sud.

U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni“, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stanovište da je reč o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“, stoji u saopštenju objavljenom na službenim strancima Ustavnog suda, a potpisuje ga predsednik tog suda Miroslav Šeparović.

Foto:Shutterstock

U saopštenju se ističe kako se oglašavaju povodom učestalih novinarskih pitanja vezanih za ovonedeljnu odluku sednice svih sudija Visokog prekršajnog suda u predmetu Marka Perkovića Tompsona. Ključnu rečenicu o jasnom stanovištu Ustavnog suda kako je „za dom spremni“ ustaški pozdrav Nezavisne države Hrvatske koji je suprotan hrvatskom Ustavu navode na kraju saopštenja koje Jutarnji list prenosi u celosti:

„Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentariše odluke i rešenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti. Na temelju Ustava Republike Hrvatske vlast je samostalna i nezavisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava i na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštovanje i primenu Ustava Republike Hrvatske i svoje delovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Pročitajte još:

Svoja pravna stajališta i ocene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rešenjima i izveštajima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav,,Za dom, spremni“, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stanovište da je reč o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“, stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar