Uskrs u doba pandemije: Prazne crkve i neposlušnost hrišćana

Svet 19. apr. 202011:11 > 11:18
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Zbog pandemije koronavirusa, oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta dočekuje Uskrs u do sada neviđenim okolnostima.

„U svom životu nikada nisam video ovako nešto. Prolazili smo i kroz ratove, a crkve su uvek bile otvorene“, rekao je episkop Jeroteos, portparol Grčke pravoslavne crkve, koja se inače potpuno saglasila sa preventivnim merama države.

Osim masovnih okupljanja u crkvama, vlasti u Grčkoj strogo su zabranile i velike porodične skupove, prenosi Blic.

To će, svakako, predstavljati ispit za mnoge Grke, koji, osim u crkve, za Uskrs tradicionalno odlaze i u svoje zavičaje. I ne samo za njih.

EPA-EFE/ERDEM SAHIN / POOL

 

Zato je vaseljenski patrijarh Vartolomej I, poglavar carigradske Patrijaršije, pozvao vernike da se pridržavaju preventivnih mera uvedenih u njihovim zemljama, kao i uputstava koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija, a tokom Velike nedelje tako su u najvećoj meri i postupile sve pravoslavne crkve.

Amfilohije služi liturgiju u Ostrogu

Pored ćivota Svetog Vasilija ostroškog, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sa sveštenstvom, jutros služi liturgiju.

Danas, na praznik vaskrsenja Hristovog, u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, liturgiji prisustvuje samo sveštenstvo, pojci i crkvenjaci.

Odlukom MCP donetom pre par dana zbog suzbijanja epidemije korona virusa, Vaskršnjim liturgijama ne mogu prisustvovati građani.

U Rusiji neke crkve otvorene uz posebne mere

I Ruska pravoslavna crkva i državne vlasti Rusije pozvale su vernike da za praznike ostanu u svojim domovima, pa će iz mnogih bogomolja službe biti prenosene putem interneta i televizije.

U Moskvi, koja predstavlja epicentar zaraze korona virusom u Rusiji, i zdravstvene vlasti i crkva naredili su da bogosluženja budu obavljana samo uz učešće sveštenstva i volontera.

Van prestonice, vrata sabornih crkava u 43 od ukupno 85 regiona Rusije ipak će biti otvorena za vernike, uz mere predostrožnosti i zaštite, uz socijalnu distancu.

U Rumuniji, vlasti su pozvale vernike da praznike provedu kod kuće i uzdrže se od poseta rođacima i prijateljima, a apelu se pridružio i predsednik Klaus Johanis.

Bugarska nije zabranila bogosluženja, ali je pozvala stanovništvo da im ne prisustvuje.

Koptska pravoslavna crkva u Egiptu takođe je potvrdila da će se pridržavati mera ograničenog kretanja.

EPA-EFE/Darek Delmanowicz POLAND OUT

U Severnoj Makedoniji je tokom praznika na snazi policijski čas, kao i u Srbiji.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnike da Uskrs proslave kod kuće, što je prihvatila većina predstavnika crkvenih vlasti, pa će i u toj zemlji bogosluženja za vernike pravoslavne crkve biti prenošena putem interneta i televizije.

Ukrajinska vlada nije naredila da crkve budu zatvorene, ali u njima ne sme da bude prisutno više od deset ljudi, a slično je postupila i vlada Belorusije – Aleksandar Lukašenko izjavio je da odlazak u crkve za Uskrs nije zabranjen, ali da svi koji to budu učinili moraju da preduzmu preventivne mere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Gruzija: Stotine vernika otišlo na liturgiju uprkos zabrani

Stotine vernika u Gruziji, uprkos zabrani kretanja i preporukama lekara i vlasti da ostanu u kućama, otišle su na ponoćnu uskršnju liturgiju.

Foto:Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Iako je u crkvama bilo mnogo manje lljudi nego što je to uobičajeno za uskršnju službu, mnogi su pešačili i po tri sata da bi došli do svoje crkve i nameravaju da tu ostanu do jutra, kada se policijski čas završi, jer za one koji se nađu bez dozvole na ulicama, predviđena je kazna u visini od 1.000 dolara.

Iako mnogi vernici nisu poslušali savet lekara i vlade da prenos litrugije gledaju na malim ekranima, velika većina u crkvama, uključjući i sveštenike, nosila je zaštitne maske, navodi Rojters.