Uprkos koroni Dan RS obeležen defileom u Banjaluci

Svet 09. jan. 202118:07
Podeli:
Foto: N1

Povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je održan muzički defile policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Zvaničnici RS družili su se sa okupljenim građanima, a 9. januara obeležen je i u drugim gradovima.

Muzička parada policijskog orkestra MUP-a RS započela je ispred Narodnog pozorišta u Banjaluci, a završila se na Trgu Krajine, gde se predsednica entiteta Željka Cvijanović družila sa okupljenim građanima pre početka ceremonije.

Prvobitno je rečeno da neće biti proslava, ali kasnije je odlučeno da se održi muzička parada, znatno manja nego prethodnih godina.

Na Trgu nije bilo previše ljudi, ali nisu se svi pridržavali epidemioloških mera, a predsednica i premijer uglavnom su razgovarali i fotografisali se sa prisutnima.

Ranije je pojedincima i institucijama dodeljivala odlikovanja, kako je to svake godine običaj, ali ovoga puta, zbog pandemije koronavirusa, nisu organizovani veliki događaji.

Proslave i poruke sa prethodnih obeležavanja Dana RS zasmetale su bošnjačkim političarima, pa se 2016. godine tadašnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović žalio Ustavnom sudu koji je presudio da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno.

Milorad Dodik je u intervjuu za RTRS rekao da ovaj dan „ne može da se promeni inkvizitornim odlukama međunarodnih sudija ili samoprozvanog visokog predstavnika“ i da se ovaj dan ne slavi radi iritiranja drugih, već kao dan za koji se borio srpski narod.

U RS-u se 9. januar obeležava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Pored Banjaluke, 9. januar, Dan RS, polaganjem cveća obeležen je u Bijeljini, Prijedoru, Prnjavoru, Derventi, Trebinju, Palama i drugim gradovima u RS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar